Search trough the ArchiVision Directory:

Het gevecht om de winnende technologieën in de herniewbare energie

Het internationaal Energieagentschap berekende dat er nog voldoende capaciteit is om tegen 2030 het aantal opgepompte vaten op te voeren tot 116 miljoen perd dag, op voorwaarde dat er wereldwijd lieft 22.000 miljard dollar geïnvesteerd wordt in nieuwe velden en technieken.

De wereld ligt aan het olie-infuus, maar de olievoorraden slinken dag na dag. Hoe kicken bedrijven af van hun olieverslaving? Milieu-economen en ondernemers over de 'escape' uit de olie.

De Saudisch gezegde luidt: 'Mijn vader reed op een kameel. Ik rijd in een auto, mijn zoon vliegt met het vliegtuig, zijn zoon zal op een kameel rijden.' Zo'n vaart zal het niet lopen, maar de olie raakt op. Onherroepelijk. Tegen 2030, 2050 op 2100, dat weet niemand. Onrustwekkende berichten over recordprijzen schudden ons - regeringen, bedrijven én consumenten - stilaan wakker, maar zolang de olie komet, gooien we onze stookolieketel of brandstoftank licht morrend vol. Twee weken terug kossten en vat ruwe olie voor het eerst meer dan 100 dollar. Niet zozeer geopolitiek gekrakeel of speculatie, maar wel het fysiek tekort aan olie jaagt de prijs door het dak. Bijna alle energie-analisten zijn het erover eens: de prijzen zullen de komende jaren blijven stijgen, want het aanbod hinkt achterop op de vraag en de oliereserves slinken. De naakte cijfers van de mondiale pyromanie: de wereld verbrandt circa 85 miljoen vaten per dag. En de dorst naar aardolie blijft groeien. Het Internationaal Energieagentschap berekende dat er nog voldoende capaciteit is om tegen 2030 het aantal opgepompte vaten op te voeren tot 116 miljoen per dat, op voorwaarde dat er wereldwijd liefst 22.000 miljard dollar geïnvesteerd wordt in nieuwe velden en technieken. Andere bronnen gewagen dat 'oil peak', het moment waarop de oliewinning zijn hoogtepunt voorbij is en de reserves moeten opgesoupeerd worden nu al gepasseerd is.

1. Wereldwijd olieverbruik.
2. Prijsontwikkeling van ruwe olie (in dollars per vat).
3. De top 10 van de oliemaatschappijen.
4. Het gevecht om de winnende technologieën in de hernieuwbare energie.
5. Wereldwijde race naar hernieuwbare energie bronnen.
6. Zonne-energie uit Midden-Oosten.
7. Waterstof, de brandstof van de toekomst?
8. De rol van nationale overheden bij energie verdeling.
9. Hoe kunnen we afkicken van olie? Grote bedrijven doen het ons voor.
10. Kernfusie, de eeuwige belofte als duurzame energie?
11. De goudkoorts in hernieuwbare energie
12. Stoot waterstof olie van de troon?
13. Olievoorraden in de wereld.
14. Natuurlijk afbreekbaar plastic op basis van natuurproducten zoals maïs.
15. Olie uit plastiek recycleren de nieuwste uitvinding uit Japan

No comments:

Post a Comment