AI, chatbots en meer, een twijfelachtige technologie, hoe werkt het en wat kan het voor ons betekenen?

 De wereld is op hol geslagen sinds ChatGPT (een op AI gebaseerde Chatbot) in november 2020
uitkwam. Maar wat is het, wat kun je ermee en zijn er concurrenten?


Hoe werkt het?

Een Chabot werkt een beetje als een antwoordapparaat. Je typt een vraag in, zoals je zou doen in Google, en de AI-machine typt wat tekst terug. De tekst wordt onmiddellijk woord voor woord geschreven. De tekst die het schrijft komt uit een grote database, waarin de AI-machine veel informatie plaatst die van internet is geschraapt. Hoe meer informatie het zichzelf kan voeden, hoe beter de antwoorden zullen zijn. Niet alleen tekst maar ook afbeeldingen kunnen met kunstmatige intelligentie worden geproduceerd. Sommige AI-bots kunnen zelfs code schrijven en code corrigeren. AI-technologie kan ook dingen nabootsen, zoals het maken van liedjes en video’s. Het kan zelfs dode mensen in een video laten spreken op basis van enkele foto's en een stemopname van die persoon. Veel andere apps en organisaties gebruiken AI in hun voordeel. Zoals farmaceutische bedrijven, het leger en grote technologiebedrijven. AI-technologie is niet altijd gratis omdat het een big business is.


Twijfelachtige technologie

Er rijzen enkele vragen bij deze technologie.


Informatie

Ten eerste: klopt de informatie, of is het allemaal onzin?


Veiligheid

Is AI veilig? Kan het ons schaden? Kan het wapens produceren of onze elektriciteit of energie afsluiten? Kan het computervirussen en echte virussen produceren? Zal het in staat zijn om systemen te hacken?


Stopbaar

Kan het gestopt worden? Op dit moment kunnen mensen het systeem nog handmatig uitschakelen. Maar zullen we dat in de nabije toekomst kunnen doen? Zal AI zo slim zijn dat het zichzelf naar een andere server kan kopiëren voordat we het kunnen afsluiten, zodat het blijft doen wat het doet?


Duidelijkheid

Zal AI nog steeds begrijpelijk zijn voor ons, of zal AI zijn eigen talen en codes maken om op een onbegrijpelijke manier met zichzelf te communiceren, zodat alleen AI het zal begrijpen?

Deze vragen zullen in de toekomst beantwoord worden, en laten we hopen dat het goed gaat. Ik denk dat het allemaal zal afhangen van wat mensen met deze technologie willen bereiken en welke regels en beperkingen we toepassen op AI-technologie.


De belangrijkste spelers

ChatGPT: de eerste gratis AI Chatbot, een product van OpenAI.

Google Gemini: de tweede gratis AI Chatbot ook gekend als Google Bard een eerdere versie van het AI systeem..

Microsoft Copilot: nog een Chatbot die zal worden geïntegreerd in het Windows-besturingssysteem.

Dream.ai: een website met AI die kunst kan produceren op basis van wat je typt.

DALL-E 3: nog een kunstproducerende AI-website.

Simplified.com: een gratis tekstschrijver die tekst voor u kan schrijven op basis van enkele door u opgegeven woorden.

Typetone.ai: een andere gratis tekstschrijver die tekst voor u kan schrijven op basis van enkele door u opgegeven woorden.

No comments:

Post a Comment

Copyright: byWM