Waarom knikken we 'ja' en schudden we ons hoofd om nee te zeggen?

We drukken ons niet alleen verbaal met woorden uit maar gebruiken ons hele lichaam om iets duidelijk te maken, dit gebeurt dan non-verbaal met lichaamstaal. Zo is dit ook als we 'ja' of 'nee' willen zeggen zonder woorden.

In bijna elk land schudden we ons hoofd van links naar rechts of van rechts naar links als we het over iets niet eens zijn of iets niet willen.

Bij een non-verbale 'ja' knikken we met ons hoofd van boven naar beneden.

We doen dit haast onbewust. Maar waarom we dit doen daar zijn we nog niet aan uit.

Waarom we 'ja' en 'nee' schudden volgens Darwin
Charles Darwin zag het nee schudden als een overblijfsel van de bewegingen die een baby maakt als hij voedsel weigert. Het hoofdje wendt zich dan af van de moederborst of fles.

De moderne wetenschap over 'ja' en 'nee' schudden
Modernere wetenschappers zien het nee schudden meer als een overblijfsel van een verdedigingsreflex: het afwenden van het gezicht bij een of andere dreiging. Ook het jaknikken is aangeboren, en in dit geval kun je het vergelijken met het toehappen van de baby bij het zien van voedsel.

Uitzonderingen
Jaknikken en nee schudden zijn heel universeel, maar zoals op elke regel zijn er ook uitzonderingen. In sommige delen van Griekenland en Italiƫ klakken de mensen met hun tong en werpen ze het hoofd in de nek om 'nee' te zeggen. Eskimo's knikken wel als ze 'ja' bedoelen, maar ze knipogen als ze 'nee' bedoelen.

No comments:

Post a Comment

Copyright: byWM