Kruiden en medicale planten

Hier zijn de meest voorkomende kruiden en medicale planten die je zelf in uw moestuin kan integreren. Deze kruiden kunnen gerechten of soep een extra smaak geven. De medicale planten kunnen gebruikt worden tegen allerhande kwaaltjes maar ook als smaakmaker in een gerecht of verwerkt worden in thee en andere dranken.

Bernagie (Komkommerkruid)
Wordt gebruik in olievorm. Kan in thee verwerkt worden en helpt tegen reuma, nierontsteking, borst- en slijmvliesontstekingen.

Basilicum
De eindknopen en bladeren worden gebruikt in pesto, sausen en soep.

Bieslook
Ideaal voor op visgerechten en salades.

Boerenwormkruid (Jakobskruiskruid)
Helpt tegen chronische koorts, artritis en verkoudheden. Vroeger werd dit kruid zeer vaak gebruikt om een abortus op te wekken. Een te hoge dosis veroorzaakt duizeligheid, krampen, buikpijn en kan dodelijk zijn!

Bonenkruid
De spitsvormige blaadjes wordt veel gebruikt om vlees te kruiden maar wordt ook verwerkt in azijn.

Citroenmelisse
Vaak in thee, vis-recepten, soep en sauzen gebruikt.

Citroenverbena (Verveine)
De blaadjes worden vooral in thee verwerkt.

Dille
Kruid die vaak gebruikt wordt om visgerechten op smaak te brengen.

Dragon
Wordt verwerkt in azijn of als extra smaakgever van gerechten.

Engelwortel
Let op! Deze plant heeft giftige wortels en kan dodelijk zijn. Vooral in de Chineese geneeskunde gebruikt.

Groene Munt (Aarmunt)
In thee verwerkt en is verfrissend en maagzuiverend. Garneren van drank, fruitsalades en groenten

Kamille
In thee verwerkt voor mondspoeling.
Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen en wordt daarom ook in zalfjes verwerkt.

Karwij
Bij maagklachten en bevorderd de eetlust en de menstruatie.

Kervel
Vooral in salades gebruikt.

Komijn
Meestal verkrijgbaar in gemalen toestand. Helpt het verteren van peulvruchten als erwten en bonen.

Koriander
Dit heeft een sterk aroma af en kan bij vele gerechten worden toegepast: pasta's, vis, vlees, barbecue...

Lavendel
Aromatisch gebruikt voor zijn geurstof. Zit vooral verwerkt in zeep en parfum. In de keuken wordt lavendel vooral gebruikt als ingrediënt bij de Provençaalse kruiden voor op de barbecue.

Laurier
Vooral de bladeren worden gebruikt in soepen en spaghetti-saus. De gedroogde bladeren laat je best op zijn geheel of je kraakt ze in 2 of 3 stukjes naargelang je meer smaak wil toevoegen. Het versterkt ook de smaken van de groenten die bijvoorbeeld al in de soep zijn verwerkt.

Marjolein (Worstkruid)
Heeft een intens aroma zoals dat van tijm maar dan zachter en zoeter. Vooral gebruikt bij bereiding van worsten, gehakt, varkensgebraad, wild, gevogelte, tomatensaus, witte bonen, aardappelgerecthen en zuurkool. Maar je kan er ook mee gaan experimenteren in andere gerechten.

Mierikswortel
Heeft een zeer scherpe smaak en wordt soms nog in salades verwerkt. Let op dat je er niet te veel van in je gerechten verwerkt want het heeft een straffe uitgesproken smaak die al snel de rest van uw gerechten kan overheersen.

Oregano
1 van de bestanddelen van pizza en chili con carne kruiden. Wordt ook als etherische olie gebruikt en heeft antiseptische eigenschappen (reinigend).

Peterselie
Veevuldig gebruikt in de traditionele keuken op salades en vleesgerechten, kruidenboter. Medisch gezien verbeterd het de urinewegen, is het goed tegen bloeddruk en wordt het gebruikt als menstruatieopwekkend middel.

Rozemarijn
Voor op wild en rode vleesgerechten. Wordt ook in badkamerproducten verwerkt daar het een sterk aroma heeft. Wordt ook als thee gebruikt samen met tijm en salie.

Salie
Wordt vooral samen met tijm en rozemarijn in thee verwerkt.

Stengelui (grove bieslook)
Ter vervanging van bieslook

Tijm
Wordt vooral samen met salie en rozemarijn in thee verwerkt.

Zoethout
De wortel wordt verwerkt in kruidenthee. Let op een hoge dosis kan leiden tot hoofdpijn en kortademigheid.

No comments:

Post a Comment

Copyright: byWM