Search trough the ArchiVision Directory:

Vergaat de wereld op 21 december 2012?

De Einddatum van de Maya-kalender houdt miljoenen mensen in de ban.

Armageddon, apocalyps, de Dag des Oordeels,... Noem het zoals u wil, maar ons Definitieve Einde komt eraan. Slechts enkele duizenden soortgenoten zullen de immense vloedgolven, vulkaanuitbarstingen en aardbevingen die dag overleven. Geen doemscenario van een handvol doorgedraaide sekteleden deze keer. Wereldwijd zijn miljoenen mensen ervan overtuigd dat we nog slechts een dikke vier jaar hebben. En dan: BOEM!

De Rode Duivels kunnen vanavond tegen Estland maar beter hun beste beentje voorzetten. Want in 2010 wordt in Zuid-Afrika het allerlaatste wereldkampioenschap voetbal georganiseerd. Bij de volgende gelegenheid, 2014, zal er van onze nationale elf en hun tegenstanders geen sprake meer zijn. Weggeblazen op 21 december 2012. Geen verlengingen mogelijk.

U moet het voor de curiositeit zelf maar eens doen. Tik op de internet-zoekmachine google achtereenvolgens '20 december 2012', '21 december 2012' en '22 december 2012' in. De eerste en de laatste datum leveren iets van een 700.000 hits op. De middelste ruim 15 miljoen. Er is dus iets aan de hand met die datum. Wereldwijd zijn er massaal veel mensen mee bezig. Maar er is maar eentje die - dat beweert hij zelf althans - precis weet hoe de vork in de steel zit. En dat is een Vlaming, Patrick Geryl uit Deurne. "Ik heb als eerste mens ter aarde de Dresden Codex van de Maya-kalender kunnen ontcijferen", zegt hij trots. "Dat is het ultieme bewijs dat we er op 21 december 2012 allemaal aan zijn voor de moeite. Tenzij je zoals ik, je voorzorgen neemt..."

Tsunami van 2 km hoog
Hola Paula, wat is me dat allemaal? Maya-Kalender? Dresden Codex? Wie op het internet gaat surfen op zoek naar wat meer informatie, verzeilt al snel in een moeras van new age-geneuzel, ufo-spotters en bijbel-freaks.

De 'Dresden Codex' is een van de weinige manuscripten van de Maya's die bewaard zijn gebleven. In Dresden, vandaar de naam. Van 1996 tot 2007 werd geprobeerd om het werk te ontcijferen. Dat is uiteindelijk gelukt met dank aan een aantal professoren.. Het gaat om een astronomische theorie die zegt dat er ongeveer om de 11.500 jaar een spectaculaire omkering komt van het magnetisch veld van de zon. Daardoor vindt er een zonnestorm plaats, een enorme uitbarsting van energie, die het leven op aarde zal verwoesten. Dat is gebeurd in 21.312 voor Christus, in 9.792 voor Christus en zal volgens de berekeningen van de Maya's opnieuw plaatsvinden op 21 december 2012. Wat er precies gebeurt, is volgens 'onderzoeker' Geryl - 'ik ben maar tot mijn achttiende naar school geweest, maar verslind al sinds mijn twaalfde alle wetenschappelijke publicaties die ik onder ogen krijg' - bepaald niet fraai te noemen. " Die zonnestorm valt op het magnetische veld van de aarde waardoor er een poolkanteling plaatsvindt: de inwendige kern van de aarde zal plotseling in de andere richting gaan draaien. Omdat de oceanen dat niet meteen doen, zal een tsunami van 2 kilometer hoog alles wegspoelen. Vulkanen zullen uitbarsten en de aarde zal beven. Kortom, het einde van de wereld zoals we hem kennen. En dat allemaal in minder dan twee dagen tijd".

Geen zon en ijskoud
Jawadde. Gelukkig is 2012 nog vier jaar verwijderd en heeft Geryl ook al nagedacht over hoe we dit allesvernietigende drama kunnen overleven. "Iedereen doet wat hij wil" zegt hij. "Maar ik zit in die periode ergens boven de 2000 meter - de vloedgolf, weet je wel? - in een bunker. Dit weekend komen we met een vijftiental mensen samen om onze survival verder te plannen. Waarschijnlijk wordt het een berg op het Afrikaanse continent. Uit mijn berekeningen blijkt dat Afrika relatief het veiligste continent zal zijn".

De vraag is natuurlijk of je wel wil overleven, als alles naar de knoppen is. "Ik moet wel", zegt Geryl doodserieus, "Ik heb dat nu allemaal in mijn hoofd gestoken en ik zit er wereldwijd spreekbeurten over te geven. Geen weg terug voor mij. Maar je vraag is zeer terecht. Voor ik aan een lezing begin, vraag ik altijd wie wil overleven. Dan steekt ruim 90% zijn hand op. Na mijn uiteenzetting blijft daar doorgaans maar 1% van over. Ah ja, dan weten ze dat ze de eerste 40 jaar geen zonlicht zullen zien. dat het dus ijskoud zal zijn en dat ze zullen moeten overleven op eenvoudige survival kost zoals rijst. Lekkere groenten en fruit zijn er uiteraard niet."
Geryl weet dat hij uitgelachen wordt, maar trekt er zich geen bal van aan. "Ik heb boeken over het onderwerp geschreven die wereldwijd worden gelezen en geapprecieerd, maar ik krijg ook beenharde kritiek. Ze doen maar. Wie niet naar mij luistert, maakt geen schijn van kans."

En hoewel zijn toekomstbeeld donkerder is dan de zwartste koffie, kijkt Geryl toch ook al uit naar zijn leven op de 'nieuwe' wereld. "Op mijn 15de heb ik besloten om nooit kinderen op de wereld te zetten omdat ik er toen al van overtuigd was dat onze aarde overbevolkt was", zegt hij. "Als we na 21 december 202 nog maar met enkele duizenden zijn, ga ik daar zonder gewetenproblemen wel werk van maken," (Lacht)

Persoonlijk is Deleye overtuigd dat er 'iets' gaat gebeuren. "Er zijn aanwijzingen", zegt hij. "De aard-kern doet al enkele jaren vreemd, de magnetische noordpool is aan het opschuiven richting Siberië,... De vraag is alleen of dat allemaal daadwerkelijk tot een uitbarsting komt op 21 december 2012. Maar om zeker te zijn, boeken wij eind 2012 een vakantie naar Tsjechië. Die regio zou de vorige keren redelijk gespaard zijn gebleven. En als er niets gebeurt, hebben we toch een mooie vakantie gehad." Niet alleen de Maya's zouden berekend hebben wanneer de wereldbevolking uitgeroeid wordt, ook in geschriften van de Hopi-indianen, van de oude Egyptenaren en zelfs good old Nostradamus worden dezer dagen verwijzingen aangetroffen naar de apocalyps van 2012. "Dat is allemaal nog niet zo erg", zegt Deleye. "Al die religieuze pipo's, new age-neuzelaars en fans van buiten-aardse wezens die zicht ook met 2012 bezighouden, zijn een groter probleem. Daardoor krijgen mensen als ik al snel hetzelfde etiket opgeplakt als de Getuigen van Jehovah of de doemdenkers die dachten dat bij de millenniumwende alles teloor zou gaan. Terwijl ik het net allemaal kritisch en met gezond verstand wil bekijken."

Harry Potter
Wie het allemaal heel erg kritisch bekijkt, zijn verenigingen als Stichting Skepsis, die 'buitengewone beweringen aan een kritisch onderzoek onderwerpt'. "Het is een volkssport om het einde der tijden aan te kondigen", zei secretaris Jan Willem Nienhuys onlangs over de massale belangstelling voor 21 december 2012. "Ik kan dat niet ernstig nemen. Mensen willen nieuwe fantasie-verhalen nu er niets meer te lezen valt over Harry Potter. Meer is er niet aan de hand."

Zo kunt u straks toch nog rustig gaan slapen.

Bekende believers

Mel Gibson
De tweevoudige Oscar-winnaar schreef en regisseerde 'Apocalypto' (2007), een film over de ondergang van het Maya-rijk. "De Maya's dachten zichzelf van de ondergang te kunnen redden door menselijke offers te brengen", aldus Gibson. "Precies hetzelfde als wat wij nu aan het doen zijn in Irak. Pas op, ik wil geen doemdenker zijn, ik maak maar een vergelijking. Maar... de Maya-kalender eindigt in 2012. Dus jongens en meisjes, veel plezier nog!"

Lil' Wayne
"Ons Armageddon komt eraan in 2012", zegt de Amerikaanse rapper, ('Lollipop', 'Soldier' met Destiny's Child). "Ik heb op de tourbus vuistdikke boeken gelezen over de Maya-kalender en ik ben ervan overtuigd dat het weldra met ons gedaan is."

Ook mijn collega-muzikant, Billy Corgan van Smashing Pumpkins, is naar verluidt een aanhanger van de theorie dat op 21 december 2012 de wereld vergaat. Het nummer 'Doomsday Clock' zou daarvan het bewijs zijn, maar in dat lied wordt nergens gewag gemaakt van Incubus in 'A Certain Shade Of Green' ('Ga je blijven rondhangen tot 2012? Waar wacht je nog op!') en Klaxonsin 'Four Horsemen Of 2012' veel explicieter.

Shirley MacLaine
Shirley Maclaine ('Terms Of Endearment', 'In Her Shoes') is al jaren bezig met de spirituele kant van ons bestaan. Haar website www.shirleymaclaine.com gaat bijna over niets anders. Volgens de makers van www.december212012.com heeft de actrice hen zelf gevraag om toegevoegd te worden aan het lijstje van bekende 'believers' van 2012

De blockbuster van volgende zomer
Als ene fenomeen grote delen van de wereldbevolking beroert, kan Hollywood uiteraard niet achterblijven. En dus mag u volgende zomer '2012' in de bioscoop verwachten. Regisseur Roland Emmerich, die eerder al tekende voor blockbusters als 'Independence Day', The Day After Tomorrow' en dit jaar nog '10.000 BC', heeft 200 miljoen dollar (150 miljoen euro) verzameld om het einde van de wereld in beeld te brengen. Acteurs John Cusack en Danny Glover doen alvast mee. "ik weet dat ik gezegd heb dat ik nooit nog en rampenfilm zou maken", zegt Emmerich. "Maar als je '2012' intikt in Google, krijg je vele tientallen miljoenen hits. Dan mag je toch wel spreken over een gigantisch fenomeen. Zoveel mensen die erover schrijven, die erin geloven, die ermee bezig zijn... Voor dit idee most ik mijn beslissing wel herzien.

Niet alleen christenen en moslims, maar ook sommigen in de New Age beweging geloven dat we leven in de Eindtijd. Het Einde der Tijden is volgens hen zelfs zeer nabij. Op Internet wemelt het van de voorspellingen uit deze hoek. Wie even zoekt op 2012, kan reeksen documentaires vinden waarin de wereld vergaat. In Nederland wordt dit idee verkonding door Marcel Messing, waarvan de lezing Worden Wij Wakker op Internet staat. Weliswaar verschillen de New Age goeroes onderling in de manier waarop ze dit interpreteren, maar 11 september, global warming, een tsunami, een inslag van een meteoriet, het omslaan van het magnetische veld, epidemieën en hongersnoden, soms met een kernoorlog, het komt allemaal voorbij. Over een ding zijn ze het echter eens: zeer binnenkort!

Zij kennen zelfs de exacte datum: 21 december 2012. Wat er op die dag precies zal gebeuren, daarover verschilt men nog van mening.

Sommigen denken dat de planeet Niburu dan zal terugkeren, want zijn omlooptijd zou 3600 jaar zijn. Het bestaan van deze planeet is echter reeds gelogenstraft door de moderne astronomie. Dat er op deze planeet reptielen zouden wonen die ooit in ruimteschepen naar de aarde zijn gekomen en die zich nu, vermomd als mensen, onder ons bevinden en de macht hebben gegrepen, behoeft daarom geen verdere weerlegging. Niburu bestaat niet en die reptielen bestaan daarom evenmin.

Toch blijft de datum van 21 december 2012 circuleren. Deze datum is volgens insiders gebaseerd op de Maya-kalender, die niet alleen cyclisch is, maar ook zeer geavanceerd. De grootste cyclus in deze kalender valt volgens hen samen met de precessie van de aardas, oftewel een Platonisch jaar. De exacte lengte is 25.765 jaar, dat is ongeveer 26.000 jaar. De huidige grootste cyclus zou volgens sommige kenners van de Maya-kalender eindigen op 21 december 2012. Er zijn mensen die daarom geloven dat dit het Einde der Tijden is. Volgens de Wikipedia eindigt de huidige cyclus echter op 12 oktober 4772.

De volgende documentaire geeft uitleg over de manier waarop de kalender van de Maya's werkte en hoe hij werd ontcijferd. Tevens vertelt hij over de cultuur van de Maya's en hoe deze beschaving werd verwoest door de Conquistadores. Er bleven slechts vier boeken van de Maya's gespaard voor deze fanatieke Christenen, die de Maya's wilden bekeren tot hun eigen religie. Uit deze boeken zou blijken hoe de kalender tevens diende om de toekomst te voorspellen.

De documentaire zegt echter ook dat de zon op 21 december 2012 exact in het centrum van de Melkweg zal staan, oftewel dat de denkbeeldige lijn door de aarde en de zon ook door het centrum van de Melkweg loopt. Mocht dat juist zijn, dan zou dat getuigen van een wel zeer geavanceerde kennis omtrent de loop van zon, maan en sterren bij de Maya's, want zelfs de hedendaagse astronomen kunnen dat onmogelijk berekenen. Dat deze oppositie de toestand van de aarde zou kunnen beïnvloeden, valt eveneens te betwijfelen. Het centrum van de Melkweg ligt immers nog steeds even ver weg! Het huidige geloof in de datum van 21 december 2012 berust daarom op een voorbarige interpretatie van een kalender waarvan we het fijne nog lang niet weten.

In de volgende reportage komen nog meer Eindtijd-voorspellingen aan bod. De ene is afkomstig van de tovenaar Merlijn uit de mythen rond Koning Arthur. Wellicht leefde deze koning in de vijfde eeuw AD, na de val van het Romeinse Rijk, in de vroeg-christelijke tijd in Engeland. Wees niet verbaasd dat ook Merlijn heeft voorspeld dat de wereld zal vergaan. Verder is er Mother Shipton, met voorspellingen die eveneens gruwelijk zijn. En natuurlijk komen die ooit uit! Vervolgens komt de Bijbelse Apocalyps even ter sprake, waarna blijkt dat ook de Sioux-Indiaan Black Elk en de Hopi Indianen het einde van de wereld voorspelden. We missen alleen nog Nostradamus, ook op zijn cryptische voorspellingen worden eindtijd-theorieën gebaseerd. Uiteraard zijn er ook hier weer mensen die in deze voorspellingen geloven, want ze zeggen het immers allemaal!

Dat mensen onafhankelijk van elkaar voorspellen dat er een einde zal komen aan het lijden van hun volk, lijkt me echter beter te verklaren vanuit het simpele verlangen naar hoop in barre tijden. Ook geven voorspellingen vaak een extra kracht aan de boodschap van een ideoloog of prediker. Veel van de huidige zogenaamde Tekenen worden daarbij ook nog eens veroorzaakt door menselijk handelen. De vraag is dan ook of al die mensen die in de Eindtijd geloven, niet hard bezig zijn om deze zelf te veroorzaken.

Op Google geeft de datum 21 December 2012? miljoenen treffers, er is zelfs een startpagina. Wereldwijd maken duizenden doemdenkers zich op voor de ondergang. Want, zo hebben ze berekend, op 21 december 2012 eindigt de Maya-Kalender. Laatste blaadje. Op ! De wereld vergaat, zeggen ze. Een vloedgolf, komeetinslag, nucleaire oorlog of een aardbeving. De onheilsprofeten wijzen naar de Hopi Indianen en de Zoeloes, die het ook al voorspelden en Nostradamus en doorgeleerde economen die een algehele beurskrach voorzien. Hele hordes verwachten bovendien spoedig de komst van de Maitreya, de verlosser. Schrale troost : het leger onheilsprofeten voorziet dat de overlevenden in een betere wereld komen. Een enkeling heeft alvast z'n pensioen opgezegd en wacht af in de veilige Pyreneeën.

Wordt het een aardbeving, nucleaire oorlog, vloedgolf, poolkanteling of komeetinslag ?

Op 21 december 2012 is Frank Barkel niet hier, dan zit hij elders in Europa, op een veilige plek. Want die dag vergaat de wereld, zo voorziet hij. Barkel verdiept zich er al ruim vijf jaar in : Binnen de groep grenswetenschap.nl leg ik de link tussen verleden en heden, vanuit de mythologie.

En als er niets gebeurt ? Dan hebben we een mooi feestje gehad!
Hij schat dat zoetjesaan al een miljoen Nederlanders hebben gehoord van 2012: En het worden er meer en meer, velen zien de profetie aankomen. Voor hem zijn de tekenen des tijds duidelijk: De harde lijn beaamt wat de zwevers zeggen. Het Wereld Natuur Fonds, de Verenigde Naties, al die organisaties rapporteren niets positiefs. Groeiende woestijnen, watertekort, overstromingen. De geldeconomie zit in de malaise. Ze spreken elk alleen over hun eigen tokootje en verbinden die segmenten niet met elkaar. Maar als je het optelt

Stel de wereld draait door zoals nu. Dan wordt het steeds onplezieriger: schaarste, honger, oorlogen, ruimtetekort. Het elastiekje staat strak, het is wachten tot-ie pats zegt. Maar daarvoor hebben we zelf gekozen. Niet als individu misschien, maar allemaal samen. De Hopi-indianen hebben in een ver verleden al gezegd dat we een verkeerde weg insloegen, met onze vernietigingsdrang. In 1990 hebben ze de VN gewaarschuwd dat het t laatste moment was om de koers te wijzigen. Kregen die indianen een kopje koffie en stonden ze weer buiten. Wij hebben zelf ons lot bezegeld. En de een denkt dat de wereld vergaat door komeetinslagen, de ander denkt dat ons DNA zich splitst. t Zou allemaal best kunnen.

Waar de doemgedachte van uit gaat : de oeroude Maya-kalender eindigt op 21 december 2012. De Maya-indianen rekenden niet met een lineaire tijd, zoals wij doen; van de geboorte van Jezus tot de komst van de Verlosser. Hun tijd was cyclisch: alles zal weer plaatsvinden. Wij lopen nu tegen het einde van de vijfde zon. De vierde zon werd afgesloten met een grote vloed. Hoe het nu zal eindigen, wordt niet benoemd.

Aardbevingen, een nucleaire oorlog, een poolkanteling, een vloedgolf of systemen die in elkaar donderen Hoe dan ook, de wereld zoals je hem nu kent, zal vergaan. En dan is er een nieuw begin: de zesde zon. De maatschappij zal op een andere manier worden ingericht en wij hebben de keus, zoals de Hopis al zeiden. Natuurlijk zullen er overlevenden zijn, net als in de ark van Noach.

Het fijne van die Maya-kalender is dat hij te checken is en hij klopt tot nu. Hoe die indianen dat allemaal konden weten ? De Maya's zelf waren zo stom als het achtereind van een varken, ze hadden het wiel niet eens ! De kalender is terug te voeren op hun voorvaderen, de Tolteken en de Olmeken. En die oude beschavingen hadden het vermoedelijk weer van het eerste Peruaanse volkje, de Quiche. En die Quiche verhaalden weer over een blanke bebaarde man die 4000 jaar voor Christus van overzee kwam. In Maya-taal noemden ze hem Gevederde Slang. De Maya's hebben het geluk gehad dat ze de overleveringen in geschrift hebben vastgelegd.

Messias
Frank Barkel bombardeert met gesprokkelde weetjes : Alle geloven en religies kennen een opkomst en ondergang. Velen verkondigen nu de spoedige komst van de Messias, de Verlosser, de Maitreya. De I Tjing, de Chinese basisfilosofie, orakelt dat in 2012 de spaken in het wiel worden gestoken. Filosoof Terence McKenna maakte een wiskundig model hoe lang de vooruitgang kan duren. Eerst hadden we paard en wagen, toen de fiets, de auto, de racewagen, de raket. Alles versnelt zich en volgens McKenna worden we in 2012 ingehaald door de vooruitgang. Een geoloog vond een bewijs voor poolkanteling in het verleden, en met hem meerderen. En dat zou zich kunnen herhalen en dat zou een vloedgolf veroorzaken. De wereld op z'n kop, ja, dat is al eerder gebeurd. Op een hooggebergte in Peru zijn fossiele resten van zeedieren gevonden. En onder poolijs vond men een mammoet met madeliefjes in zijn maag

Levensverzekering en pensioen? Opgezegd natuurlijk!
Maar Barkel zit niet sidderend op de bank : Heel relaxed bekijken wij thuis het nieuws en de verschuivingen in de wereld. En dan moeten we heel hard lachen om alle bevestigingen die we krijgen. Levensverzekering en pensioen?

Opgezegd natuurlijk. Met geld, de spiegeltjes en de kraaltjes van onze samenleving, beginnen we straks niks meer. En dan daarbij, moet ik nog op die beursjongens vertrouwen? Nee, op 21 december 2012 ben ik niet in Nederland maar op n van de safe locations. Met een boel drank feest aan het vieren. Op gevaar af dat het daar druk wordt, verklapt hij toch zijn schuilplaats: Tsjechië. Daar is een knooppunt van prehistorische beschavingen en het is al eerder gespaard gebleven. Er zijn resten gevonden van voor en na de vloed, van dikke damesbeeldjes van Venus-aanbidders uit Marokko, Spanje en China. Anderen denken in Afrika te overleven, maar om daar als blanke te zitten tussen vijandige mensen die honger hebben Barkel voelt er niets voor om in de soepketel van kannibalen te pruttelen.

Overleven betekent niet dat je als Rambo met een kapmes door het oerwoud struint, maar dat je als prooi de grootste vijand, de hongerige medemens, ontwijkt. In kleine groepjes bereiden we ons voor op het cataclysme, een plukje in Limburg, een clubje in Friesland. Ik heb er een goed gevoel over : de Hopi-indianen zeggen dat we zelf kunnen bepalen hoe de toekomst wordt. En als er eind 2012 niets gebeurt ? Dan hebben we een mooi feestje gehad. Tegen mensen die bang zijn, zeg ik ook altijd : ga door, aan de slag, leef, eet, geniet. Het komt vanzelf.

Ook Peter Toonen zal op 21 december 2012 met vrienden een goeie fles wijn opentrekken : Maar gewoon thuis. En ik zal proosten, als met oud en nieuw, een leukere wereld breekt aan. En ook hij refereert op zijn site www.natuurlijketijd.nl aan het einde van de Maya-kalender. Alles bestaat uit cycli. Kleine, zoals de stand van de maan en de menstruatie, en heel grote. Al die cycli vallen op 21 december 2012 samen. Al klinkt het schimmig: de Maya's wisten het via de buitenzintuiglijke wereld. In trance is het tot ze gekomen. Los van elkaar kennen meer natuurvolkeren die datum. De Afrikaanse Zoeloes en de Nieuw-Zeelandse Maoris noemen 2012 ook.

In mijn praktijk als personal coach bespeurde ik al twaalf jaar geleden grote veranderingen bij mensen. En ik dacht: dit is groter dan ik. In die tijd las ik een boek van Jos Argulles over de tijd die materialistisch was en vanzelf meer spiritueel zou worden. Over de Maya-cyclus van 5000 jaar. De lange tellingkalender van de Maya's begint op 13 augustus 3114 voor Christus, en Argulles berekende dat Egypte toen werd gesticht en rond die tijd de eerste stad in Mesopotamië, Uruk. Hij zag het als de weergave van onze geschiedenis. Het is in Irak begonnen en zal daar eindigen, daar zit wat in. Elke cyclus bestaat uit dat wat je zaait en dat wat je oogst.

Ik zie 2012 als een schop onder de kont : t speelkwartier is afgelopen Als we zo door hobbelen is de planeet straks op, het is een dubbeltje op z'n kant. Als ik het op een rijtje zet, herkennen mensen al die dingen direct. De geldeconomie staat op instorten. Bankmensen weten dat trouwens al twintig jaar, maar waren bang om paniek te zaaien. De ijskappen smelten. Russische wetenschappers stellen dat het aantal natuurrampen sinds 1974 met 500 procent is toegenomen.

Neanderthaler
Om de 26.000 jaar verandert er iets. Vorige keer is de Neanderthaler uitgestorven en heeft de homo sapiens de planeet veroverd. Nu breekt Aquarius, het Watermantijdperk aan. Wij zijn het technologiepad ingeslagen en ik denk dat we nu meer naar de innerlijke technologie gaan. Een bewustzijnsverandering. Misschien dat we straks telepathisch kunnen communiceren.

Ik heb vrienden die met het 2012-verhaal in hun achterhoofd naar de Pyreneeën zijn vertrokken. Hoog en droog overleven met een waterput en een groentetuintje. Ik zie het meer als een spirituele weg. En voor wie Peter Toonen verslijt voor doemdenker: Ik ben genoeg voor gek verklaard, maar wetenschap is k maar een stelsel van aannames!

Jan Willem Nienhuys, secretaris van Stichting Skepsis, die buitengewone beweringen aan een kritisch onderzoek onderwerpt, vat zijn visie op de 2012 voorspellingen in n woord samen : Bangmakerij. Het wordt gebaseerd op de Maya-kalender en die kent een cyclische jaartelling. Dat betekent niks bijzonders, alleen dat het om de zoveel tijd opnieuw begint. Geen enkele reden om aan te nemen dat 2012 het einde van de wereld is. Ik heb wel eens iets gelezen over die Maya-kalender, maar dat wordt altijd zo ingewikkeld en omslachtig uitgelegd dat het niet te volgen is.

Nienhuys woorden zijn doordrenkt van cynisme: Mensen raken al helemaal over hun toeren als er drie nullen achter elkaar staan. Tijdens de jaarwisseling naar het jaar 2000 zou onze hele beschaving toch ook instorten? En velen riepen dat in 2005 de wereld zou vergaan. Het is een volkssport om het einde der tijden aan te kondigen. Sektes genoeg. Maar vroeger volgde men met een clubje n enkele goeroe, nu praten ze elkaar op internet allemaal na. Ik kan dat niet serieus nemen. Mensen willen nieuwe fantasieverhalen horen nu er niets meer te lezen valt over Harry Potter. Eindtijd goed doorstaan ? Google het jaar 2012 en reclame van LiFF popt op. Sebastiaan Kops is directeur-eigenaar van dit bedrijf in overlevingsmiddelen.

Waterzuiveringstabeletten, noodrantsoenen van goulash tot linzensoep batterijloze telefoonopladers, zaklampen en radio's, vluchtladders, gasmaskers, schuilkamers, zandzakken. De achterliggende gedachte was dat mensen zich voor kapitalen verzekeren, maar niet zelfredzaam zijn.

Heel wat 2012'ers hebben hem gevonden : Zij houden zich serieus bezig met het einde van de wereld, al denkt de n aan een vloed en een ander aan een nucleaire ramp. Sommigen richten hun bestedingspatroon zo in, dat voor die datum hun geld op is. Ze zeggen hun pensioen op en schaffen een noodrantsoen aan dat lang houdbaar is. Anderen redeneren dat ze alleen een pistool nodig hebben om dan aan eten te komen Ik denk dat mensen bij een catastrofe uiteindelijk het bangst moeten zijn voor de buurman. Voor anarchie. In afwachting van 2012 zijn meerdere groepen bezig zich te equiperen, in schuilkelders op geheime locaties. Ze trekken zich terug in zelfvoorzienende gemeenschappen. Niet alleen met lang houdbaar voedsel, maar ook met zaden. Bij mij komen ze ook voor de basic's zoals ei- en boterpoeder.

Sebastiaan Kops denkt geen moment dat de wereld zal vergaan: Welnee. Maar het beklemt me dat ik deze week op de radio ineens de term Koude Oorlog weer hoorde vallen. En het benauwt me ook dat veel mensen uit de beleggingswereld nu ineens spullen bij mij aanschaffen. Wat weten zij dat ik niet weet ? Een beurscrash?

Vergaat de wereld in 2012? - Bijkomend artikel
Het internet staat vol met allerhande theorieën dat de wereld op het einde van 2012 dreigt te vergaan. Ook Hollywood is op de kar gesprongen. Volgende maand komt de film '2012' uit, waarin aardbevingen en meteorietenregens je om de oren spatten. Het Witte Huis krijgt zelfs een vliegdekschip, meegevoerd door een tsunami, op zijn dak. Al die doemscenario's zijn terug te brengen naar de kalender van de Maya's, die volgens believers ophoudt op 21 december 2012. Maar wat is daar nu precies van aan?

Eeuwen geleden voorspelden de Maya's een grote verandering op die datum. Maar wat juist? Het einde van een tijdperk? Of zelfs het einde van een beschaving? Een woordje uitleg over de jaartelling van de Maya's is op zijn minst op zijn plaats.

Baktuns
De Maya's hadden meerdere systemen om de datum bij te houden, maar de kalender waar we het hier over hebben wordt 'de lange telling' genoemd. Het is eigenlijk een simpel idee: het telt gewoon de dagen sinds een vast beginpunt. Dat is 3114 voor Christus, waarna de kalendertelling vervolgens werd aangeduid in periodes van ongeveer 394 jaar, ook wel 'baktuns' genoemd. Het getal '13' was een belangrijk en heilig getal voor de Maya's, en laat de dertiende baktun nu net aflopen op ... 21 december 2012.

"Het is een speciale verjaardag van een creatie", zegt David Stuart, specialist in Mayaanse opschriften aan de universiteit van Texas. "De Maya's hebben nooit gezegd dat de Aarde vernietigd zou worden. Ze hebben zelfs nooit gezegd dat er iets ergs staat te gebeuren. Ze hebben die verjaardagsdatum gewoon aangekondigd op het zogenaamde 'Monument Zes'.

Bolon Yokte
Maya's gebruikten stenen tabletten die vol 'geschreven' werden met geschilderde en gegraveerde tekeningen en teksten uit de Maya tijd. De meest zijn in de jaren zestig teruggevonden in een ruïne in het zuiden van Mexico bij het aanleggen van een autostrade. 'Monument Zes' is uniek in die zin dat het equivalent van het jaar 2012 in onze jaartelling erop vermeld wordt. De inscriptie beschrijft een gebeurtenis die in 2012 zal plaatsvinden met Bolon Yokte, een mysterieuze Maya-God die stond voor 'het creeëren' en oorlog voeren.
Helaas was het tablet door de jaren heen erg beschadigd geraakt en is niet alles meer te lezen. Archeoloog Guillermo Bernal van de Vrije Universiteit van Mexico interpreteert de laatste woorden op het tablet als volgt: 'En hij zal uit de hemel neerdalen'.

Angstaanjagend, misschien, maar Bernal voegt er wel meteen aan toe dat er op andere Mayasites tabletten met  inscripties zijn gevonden die jaartallen beschrijven die veel verder in de toekomst liggen. Eén ervan heeft het zelfs over het jaar 4772. Bernal heeft dan ook zijn eigen verklaring voor de doemscenario's. Het 'Apocalyps' concept wordt nu op de Maya's geprojecteerd. Misschien omdat alle westerse mythes over het einde van de wereld al lang weerlegd zijn?"

Volgens believers voorspelden de Maya's dus dat de wereld op 21 december zou vergaan.

Melkweg
Maar er is meer. Het is algemeen bekend dat de Maya's qua astronomie haarscherp waren in hun berekeningen en voorspellingen. Zo berekenden ze dat op 21 december 2012 de Aarde en de zon op één lijn komen te staan met het centrum van onze Melkweg, iets wat slechts één keer om de 25.800 jaar gebeurt. Technisch zou je dan een soort nultoestand krijgen in de draaiingen van de elektromagnetische velden van ons zonnestelsel.

"De tektonische platen op Aarde beginnen massaal te verschuiven, waardoor de magnetische polen van plaats veranderen en een wereldwijde ramp niet te overzien is", klinkt het in allerlei doemscenario's. "Op alle continenten vinden aardbevingen plaats, gigantische tsunami's overspoelen kuststeden met miljoenen doden als gevolg. Het wordt de ultieme planetaire catastrofe".

En dan?
Gelukkig zijn er opnieuw wetenschappers om alles met een korreltje zout te nemen. "De polen kunnen, in het beste geval, een graadje verschuiven in de loop van miljoenen jaren. Maar niets zegt dat dat begint in 2012." Phil Plait, een astronoom die de website 'Bad Astronomy' beheert, is ook allesbehalve overtuigd. "Ik heb een vraag voor die believers: 'En dan?' Ja, de Aarde en de zon komen op één lijn te staan met het centrum van de Melkweg. Maar niets zegt dat dat exact in 2012 zal gebeuren. Ze proberen gewoon heel erg hun best om toch maar een astronomische gebeurtenis te vinden die ze aan 2012 kunnen linken."

Om een lang verhaal kort te maken: u hoeft nog geen schietgebedje te doen. "Wat veel van die doemdenkers schijnen te vergeten is dat de laatste keer dat het einde van de wereld werd aangekondigd, er niets gebeurde", zegt Ann Martin van de prestigieuze Cornell University. Binnen pakweg drie jaar weten we wie gelijk heeft.

De Belg Patrick Geryl, auteur van onder andere 'De wereldcatastrofe in het jaar 2012'. Geryl is van plan om op 12/12/2012 ergens in een bunker op een berg in Afrika te zitten.

Interessante websites

www.seriewoordenaar.nl - van de in Nederland wonende Belg Jurgen Deleye die alle commotie rond 2012 kritisch bekijkt maar niettemin zijn voorzorgen neemt en overtuigd is dat er 'iets' staat te gebeuren.

www.december212012.com - Amerikaanse website die zichzelf heeft uitgeroepen tot 'de officiële 2012 website'. Je kunt er zelfs '2012' T-shirts in alle maten en kleuren bestellen.

No comments:

Post a Comment