Search trough the ArchiVision Directory:

PhotoShop een vaste waarde in beeldbewerking

Het alom bekende programma, PhotoShop, die veelvuldig gebruikt wordt om modellen grafisch aan te passen, vierde op 19 februari 2010 zijn twintigste verjaardag.

Het programma gaf er sinds zijn bestaan zelfs de wereld een nieuw werkwoord bij: het PhotoShoppen. Dit betekent, zoals iedereen wel al weet, het aanpassen van foto's om ze grappiger, beter en mooier te maken.

Geschiedenis
PhotoShop begon eigenlijk al in 1987, toen bedenker Thomas Knoll een programma voor PC's ontwikkelde die zwart/wit-foto's kon tonen. In 1990 werd deze technologie gelicentieerd door Adobe, die er Adobe Photoshop voor de Mac mee maakte. In 1995 kocht het bedrijf de technologie op zodat PhotoShop geen concurrentie meer had.

Professionals en amateurs
Door de jaren heen is het programma uitgegroeid tot de standaard beeldmanipulatiesoftware. PhotoShop werd, is en blijft het meest toonaangevende beeldbewerkingsprogramma, dat door vele mensen gebruikt word. Niet alleen professionals maar ook de hobbyisten vonden hun weg naar PhotoShop. En dat is meteen ook de verklaring waarom PhotoShop zo populair is. Je kunt er vele cursussen voor volgen en er zijn al tal van dikke boeken over dit programma geschreven.

Veelzijdigheid
Het programma maakte, onder meer, werken in verschillende lagen bovenop elkaar populair, beter bekend als layers. Op die manier blijft de basisafbeelding behouden, indien er later nog wat moest veranderen. Foto's kunnen opgewerkt worden door de vele gereedschapstooltjes die ingebakken zitten in het programma. Je kunt er zowat elke foto op gelijk welke manier mee bewerken, zoals jij dat wilt.

Gephotoshopte fotomodellen
Vele modebladen gebruiken PhotoShop om hun modellen een betere look te geven. Soms wordt er wel eens gephotoshopt tot op het absurde toe. Geen enkele foto die gepubliceerd wordt, lijkt tegenwoordig te kunnen ontsnappen aan de trukendoos van PhotoShop. Zelfs nietsvermoedende baby's worden ermee opgeleukt. En als het om een cover gaat dan wordt een foto en zeker die van een beroemdheid of fotomodel altijd extra door de beeldbewerker onder handen genomen.

PhotoShop versies volgen elkaar op
In 2010  kwam PhotoShop CS4 uit, de elfde versie van dit populair designers programma. Maar tijden veranderen en ook Adobe dient zijn producten mee te laten evolueren. Zo is er tegenwoordig ook PhotoShop in de Cloud, PhotoShop CC genoemd.
Bij iedere nieuwe versie worden telkens nieuwe functies toegevoegd, verbeterd de gebruiksvriendelijkheid en de snelheid van het pakket. Het spreekt voor zich dat er voor zo'n populair programma dan ook vele, al dan niet gratis, plug-ins worden gemaakt om de gebruiker het PhotoShoppen zo aangenaam mogelijk te maken.

Ga naar de website van Adobe PhotoShop om de nieuwste versie door te nemen.

No comments:

Post a Comment