Search trough the ArchiVision Directory:

Microsoft Windows 7, alles wat Vista niet was


Microsoft lanceert vandaag Windows 7, amper drie jaar na het verschijnen van Windows Vista. Dat besturingssysteem moest een triomf worden, maar werd heel slecht ontvangen door consumenten en bedrijven. Benieuwd of Windows 7 dat allemaal goed kan maken. Wie hoopt op grote vernieuwingen en revolutionaire technologieën komt een beetje bedrogen uit. Het kloppende hart van Windows 7 is hetzelfde als dat van Vista. Maar laat je niet misleiden. Microsoft heeft heel hard gewerkt aan deze Windows, en dat merk je. Eigenlijk is Windows 7 wat Vista had moeten zijn om een succes te worden.

Alle vernieuwingen opsommen is onmogelijk. Windows is nu eenmaal een besturingssysteem en dat wil zeggen: zeer complexe software. Maar we kunnen wel de belangrijkste op een rijtje zetten.

Sneller
Als één ding meteen opvalt, dan is het wel dit: Windows 7 is rap. Menuutjes openen meteen, bestanden kopiëren bliksemsnel en het typische 'wat is die pc nu toch allemaal aan het doen?'-gevoel ontbreekt. De Microsoftclaim dat Windows 7 'aanzienlijk sneller' opstart dan Vista is wel een beetje overdreven. Mooi meegenomen: Windows 7 draait vlot op oudere pc's en op netbooks.

Mooier
Als je pc snel genoeg is, toont Windows 7 een ingetogen en mooie Aero-interface. Je herkent Aero aan doorschijnende vensters en een paar leuke trucjes: Peek, Snap en Shake.Peek maakt alle vensters doorzichtig als je de muiscursor naar de rechterbenedenhoek van het scherm brengt. Zo kun je een icoon op het bureaublad aanklikken. Snap laat een venster exact een helft van het scherm innemen als je dat venster naar de rechter- of linkerrand sleept. Handig als je bijvoorbeeld twee documenten in Word wil vergelijken. Schud ('Shake') je met een venster, dan verdwijnen alle andere vensters. Op de grotere 'Taakbalk' kun je programma's vast parkeren, zodat je ze snel kunt opstarten. Ook het Startmenu is aangepakt en biedt een zoekvenster dat zowaar snel nuttige resultaten opwerpt.

Beter georganiseerd
'Bibliotheken' proberen orde in de chaos van grote harde schijven te brengen. Concreet wil dit zeggen dat je niet langer één folder 'foto's' moet hebben, maar gerust beelden op verschillende plekken kunt bewaren. Toch verschijnen ze allemaal als je in het Startmenu 'Afbeeldingen' kiest. Bestanden delen tussen pc's wordt ook gemakkelijker door het oprichten van een 'thuisgroep'. Gewoon op alle computers een code ingeven en prompt zijn media en printers gedeeld. Een thuisgroep kun je wel alleen op een lokaal netwerk oprichten.

De verschillende versies van Windows 7
Net als bij Windows XP en Vista komen er verschillende uitvoeringen van Windows 7 op de markt. Microsoft heeft de benamingen van de diverse varianten aangepast, maar er zullen in principe zes versies van Windows 7 op de markt verschijnen. Alle zes versies kunnen dan nog eens in 32 bit en 64 bit opgesplitst worden, dit komt dus op 12 verschillende versies uit.

Met Windows 7 probeert Microsoft een wat duidelijker onderscheid te maken tussen de verschillende versies van het op 22 oktober verkrijgbare besturingssysteem. Maar welke versie moet u als consument nu kopen als u niet weet welke versies er op stapel staan en wat de verschillen zijn? Zoals we al in de intro van dit artikel vermeldden, komen er zes versies uit van Windows 7. En in principe geldt: hoe 'lager' de versie, hoe goedkoper deze is en hoe minder functionaliteit deze de consument biedt. Als eerste en goedkoopste versie is er Windows 7 Starter.

Windows 7 Starter
Ook onderdelen als Windows Aero Glass en Multi-touch (het gebruik van aanraakscherm) is niet in Windows 7 Starter ingebouwd. Zelf het Mobily Center - het onderdeel voor laptops en netbooks - ontbreekt in deze versie.Windows 7 Starter is eigenlijk bedoeld voor computergebruikers die voor het eerst kennismaken met de nieuwe generatie Windows-versies, zoals Windows Vista en Windows 7.

Ze hebben nog niet veel kennis van Windows, maar willen er toch mee aan de slag. Bovendien kan met de Starter-editie makkelijk een stap worden gemaakt naar een uitgebreidere Windows 7-versie. Let wel dat de Starter-editie niet los te koop is, maar alleen als voorgeïnstalleerde versie op nieuwe computers wordt geleverd. De Starter-editie brengt behoorlijk wat beperkingen met zich mee.
Zo kan er bijvoorbeeld maar een beperkt aantal applicaties tegelijk worden gestart (hoeveel precies is nog niet duidelijk, nadat Microsoft de eerdere grens van drie gelijktijdige applicaties had opgeheven). Voor de rest bevat de Starter-editie geen extra programmatuur. De enige extra onderdelen die worden meegeleverd zijn Windows Internet Explorer 8 en Media Player 12. Er is geen Media Center, geen mogelijkheid tot remote desktop-verbindingen, geen BitLocker-functionaliteit, geen 64-bits processorondersteuning en geen mogelijkheid tot het aanmaken van een HomeGroup-thuisnetwerk.

Windows 7 Home Basic
Was de Vista-variant van deze versie voorheen overal nog in de winkel te koop, nu biedt Microsoft Windows 7 Home Basic alleen nog maar aan in de zogenaamde 'emerging markets', oftewel de ontwikkelingslanden aan. Daar wordt nu dus een betere versie aangeboden dan de Starter-editie, die bij Windows Vista juist in deze markt werd weggezet. Home Basic bevat overigens niet bijster veel meer dan de Starter-editie, de extra mogelijkheden die wel worden aangeboden zijn 64-bits ondersteuning, meerdere programma's tegelijk starten en een aantal ontbrekende functies in de Aero-interface.

Windows 7 Home Premium
Dé versie waarvan Microsoft het meest verwacht te verkopen. Bij Windows Vista was deze versie ook al het meest verkochte besturingssysteem, grote kans dat het hier ook op uitloopt bij Windows 7. Home Premium bevat echter nog lang niet zoveel mogelijkheden als u misschien had gehoopt. De basis-functies zijn wel gewoon aanwezig, alsmede ondersteuning voor 64-bits processors, maar ook Home Premium moet het doen zonder Remote Desktop-host voor het maken van een verbinding op afstand en BitLocker encryptie. Wel extra aanwezig is Windows Media Center, zodat deze versie gebruikt kan worden voor het opnemen en bekijken van tv-programma's.

Upgrade-prijs: € 119,-

Volledige versie: € 199,-


Windows 7 Home Premium Family Pack
Het familiepakket van Windows 7 Home Premium bestaat uit drie licenties voor drie computers binnen één huishouden. Het grote voordeel van dit pakket is de prijs: voor slechts € 149,- (alleen als upgradeversie te krijgen) kunt u drie Windows Vista-computers upgraden naar Windows 7. U bespaart dus een hoop geld uit om de meestgebruikte computers in uw huishouden te upgraden. Het Home Premium Family Pack bestaat uit 32-bits en 64-bits versies in één pakket. Voorlopig is alleen de Engelstalige versie beschikbaar, de Nederlandse wordt over enkele maanden verwacht.

Upgrade-prijs: € 149,-

Windows 7 Professional
Deze versie is weer terug in de Windows-reeks, nadat deze bij Windows Vista was verdwenen. De Professional-versie kennen we natuurlijk nog van Windows XP, waar het verschil tussen de Windows XP Home Edition en Professional Edition vrij duidelijk was. Maar ook de Professional-versie van Windows 7 is niet de meest complete versie. Het Multi-lingual User Interface Pack - een plug-in waarmee Windows 7 in meerdere talen kan worden weergegeven - wordt niet ondersteund in deze versie. Dat geldt ook voor het opstarten van een virtuele harde schijf, de nieuwe BrancheCache Distribution Cache en BitLocker en AppLocker. De Professional-versie wordt verkocht in de winkel en via de OEM-partners (dus voorgeïnstalleerd op nieuwe computers).

Upgrade-prijs: € 285,-

Volledige versie: € 309,-


Windows 7 Enterprise
Windows 7 Enterprise is een versie apart. Deze wordt niet verkocht in de winkel, maar is alleen via een zogenaamde volume-licentie te koop, oftewel alleen voor bedrijven die het product willen uitrollen op systemen binnen een bedrijf. De Enterprise-versie is samen met de Ultimate-editie de meest uitgebreide Windows 7-versie.

Windows 7 Ultimate
Behalve het licentiemodel is er tussen Windows 7 Enterprise en Windows 7 Ultimate geen enkel verschil. Beide versies beschikken over dezelfde mogelijkheden. Windows 7 Ultimate wordt voorgeïnstalleerd op systemen en is - in tegenstelling tot de Enterprise-versie - ook gewoon los te koop in de winkel.

Upgrade-prijs: € 299,-

Volledige versie: € 319,-


Welke versie voor thuisgebruikers en professionelen?
Eigenlijk kunnen we voor de meeste thuisgebruikers - net als Windows Vista - gewoon Windows 7 Home Premium aanraden. In principe bevat deze versie alles wat u nodig hebt voor uw werkzaamheden thuis, zij het dat u wel wat handige onderdelen mist die voor gebruik op een laptop van pas komen, zoals BitLocker. Wie echt alles wil hebben is natuurlijk slim en kiest voor de Ultimate-versie.

No comments:

Post a Comment