Search trough the ArchiVision Directory:

Netwerkkabel snelheden herkennen en wanneer heb je welke netwerkkabel nodig

Er zijn tal van netwerkmogelijkheden en netwerkkabels voorradig. Maar er zijn tal van soorten netwerkkabels waardoor men soms 'het bos door de bomen niet meer ziet' of beter gezegd 'de juist kabels niet meer vindt in het groot assortiment'.

Welke netwerkkabel heb je wanneer nodig?
Als je met Cat5e en Cat6 wil werken heb je een 1000 MBit netwerk switch (Ethernetswitch) nodig om een opmerkelijke verbetering van de doorvoersnelheid van de data waar te nemen. Meerdere netwerkkabels met een categorie Cat5 aansluiten op een 1000 Mbit switch gaat natuurlijk ook. Bijvoorbeeld door 10 PC’s aan te sluiten op een netwerk met netwerkkabels Cat5 kun je de maximale snelheid van 100 Mbits per computer nog altijd behalen daar je een swich hebt van 1000 Mbit.

Bij een 1 GB netwerk betekend het niet dat er 1GB over de kabel gaat, maar over de paren bij elkaar opgeteld. Per paar 250 MB.

Type data doorvoeren van netwerkkabels
Cat4 10 MBit = 1,25 MByte
Cat5 100 MBit = 12,5 MByte
Cat5e 150 MBit = 18,75 MByte
Cat6 250 MBit = 31,25 Mbyte

Op de onderstaande calculator kun je Megabytes omrekenen in MBits en omgekeerd:
http://www.easycalculation.com/bandwidth-calculator.php

Eigenschappen van netwerkkabels
UTP: Unshielded Twisted Pair, de normale netwerkkabels.
STP: Shielded Twisted Pair, netwerkkabel voor in storingsgevoelige omgeving.

Bij Cat5 heb je UTP en FTP kabels. Wanneer je de kabel niet langs voedingskabels, trafo's, tl armatuur, etc. legt, mag je UTP kabel gebruiken. Anders moet je FTP kabel en ook FTP connectoren gebruiken. Bij FTP moet de apparatuur ook de FTP ondersteunen. Bij FTP zijn de aders en de kabel afgeschermd. Bij Cat6 zijn altijd de aders en de kabel afgeschermd. Cat6 kabels zijn veel duurder. Bij Cat4 zie je vaak dat er maar 2 paren, 4 draden, gebruikt worden. Bij Cat4 wordt ook maar 2 paren gebruikt voor de transmissie van de signalen. Ook bij Cat5 wordt het signaal over 2 paren gestuurd. Bij Cat5e worden alle 4 de paren gebruikt.

Voorwaarden bij netwerkbekabeling 
De kabel mag vanaf de aansluiting tot de computer niet langer zijn dan 7 meter.
De (dikkere) netwerkkabel die tussen de 2 aansluitdozen zit mag maximaal 100 meter zijn.

Wat zijn Cross netwerk kabels?
Cross kabels zijn om 2 computers zonder tussenkomst van een HUB of router met elkaar te kunnen verbinden en zijn dus niet geschikt voor netwerk verbindingen.

Dit geldt voor alle typen straight netwerkkabels. Maakt niet uit of dit Cat4, 5, 5e of 6 is. Maakt ook niet uit als het UTP of STP kabels zijn. Cross-link kabels gaan in de meeste gevallen niet werken, tenzij je een speciale netwerkkaart hebt die zelf kan switchen (zoals in bepaalde IBM notebooks). Vanaf Cat5 mag je geen koppelconnectoren gebruiken om patchkabels te verlengen.

De toekomst: Cat7
Men is bezig met de ontwikkeling van Cat7 netwerk kabels.
Deze kabels zouden theoretisch 10 GB aan data kunnen transporteren.
Deze staan nog niet op punt dus zijn glasvezel kabels momenteel de enige goede oplossing voor dergelijke data snelheden.

1 comment:

justen23 said...

Well what can I say is that these is an interesting and very informative topic. Thanks for sharing your ideas, its not just entertaining but also gives your reader knowledge. Good blogs style too, Cheers!

electronic signature software

Post a Comment