Search trough the ArchiVision Directory:

Typisch Griekse ingrediënten voor typisch Griekse gerechten

De oud Griekse cultuur gaat al terug van 3000 voor Christus. De Grieken waren een zeer vooruitstrevend volk. Zo ook waren hun gerechten. Door de vele handel in en rond de Middellandse zee konden ze tal van kruiden verkrijgen uit Turkse en Afrikaanse gebieden. Zo creëerden de Grieken vele gerechten met zeer verscheidene smaken.

Hier vindt je de meest typische ingrediënten voor in Griekse gerechten. Deze vindt je terug in en rondom de middellandse zee. De ingrediënten worden nog steeds gebruikt in alle mediterraanse gebieden. Het spreekt voor zicht dat er veel vis werd klaar gemaakt daar Griekenland voornamelijk midden in de Middellandse zee ligt. Het warme, drogere land biedt iets minder vruchtbaarheid aan diersoorten en groenten die veel water nodig hebben. Maar toch biedt het binnenland voldoende ingrediënten om genoeg diversiteit te bekomen in de Griekse gerechten.

Aubergines
Afkomstig uit Azië. Verschillende soorten in het paars, geel, groen en wit.

Courgettes
Behoort tot de komkommer familie.

Dadels
Komen uit Egypte en Israël. Kan gedroogd of vers bereid worden en hebben een honing-achtige smaak.

Gamba's
Grote garnalen.

Harissa
Pittige pasta van knoflook, komijn, koriander, cayenne peper en Spaanse peper.

Honing
Stroperige brei geproduceerd door bijen.

Kaas
Feta kaas (van geitenmelk).
Halloumi (van schapenmelk).

Kikkererwten
Peulvrucht.

Kip
Mager vlees dat meestal in blokjes wordt gesneden om bereid te worden in een gerecht (zeg maar vaak gestoomd).

Knoflook
Gesneden, geperst of op zijn geheel gebruikt in gerechten.

Komijnzaad
Deze zaden worden gebruikt om het gerecht te kruiden.

Konijn
Lekker in een stoofpotje

Kruiden
Tal van kruiden gekweekt in Turkije, Spanje en Afrika brengen tal van Griekse gerechten op smaak.

Lamsvlees
Sappig mals schapenvlees.

Mosselen
Heb je in verscheidene grote.

Olijfolie
Heeft een nootachtige smaak. Komt uit de eerste koude persing en is onmisbaar in de Griekse keuken.

Olijven
Komen van de olijfbomen. Soms zijn olijven maar rijp als de boom al meer dan 100 jaar oud is. Ze komen voor in groene tot zwarte kleur. Hoe zwarter, hoe rijper, hoe meer smaak.

Paprika's
Groene, rode en gele paprika's.

Pijlinktvis

Pijnboompitten
Kleine knapperige nootjes.

Tahin
Olieachtige pasta van gemalen sesamzaad.

Tonijn
Vette vis. Komt uit de familie van de makreel

Varkensvlees

Venkel
De witte knol, bladeren en takjes geven een anijssmaak af in gerechten.

Vijgen
Fruitsoort met vele zaadjes. Kan vers of gedroogd gegeten of bereid worden. De smaak van vijgen is zeer zoet.

Wijn
Gemaakt uit geperste druiven en kruiden. Ze kan bewaard worden door de toevoeging van alcohol.

Yoghurt
Gepasteuriseerde melk. Gebruikt om tal van kazen van te maken.

Zeebaars
Vrij dure maar zachte vis.

No comments:

Post a Comment