Search trough the ArchiVision Directory:

Olijven

Gekruide olijven met feta kaas
Olijven zijn ons vooral bekend omwille dat ze gebruikt worden ter versiering van pizza's. Olijven zijn dan ook, net als pizza's, afkomstig uit het zonnige Middellands Zeegebied zoals Italiƫ, Griekenland, Spanje en Portugal. Daar groeien tal van olijfbomen.

Groente of fruit?
Er bestaat soms wel eens verwarring om het feit of olijven nu een groente zijn of een fruit. Volgens het Voedingscentrum is een olijf een groente daar het voorzien is van een stenen pit.

Olijfbomen van wel 1000 jaar oud
Deze bomen kunnen heel oud worden tot soms wel 1000 jaar oud. Hoe ouder de olijfboom, hoe rijper de vrucht. Plukt men de olijven te vroeg dan kunnen die giftig zijn. De boom zelf heeft niet veel water nodig om te overleven. Daarom zijn ze geschikt om te overleven in warme en droge gebieden.

Olijven aan een olijfboom
De vrucht
Het kan tot 5 jaar duren voordat een olijfboom vruchten (olijven) draagt. In deze ronde vruchten zit 1 harde pit. De rijping van de vruchten gebeurd ongeveer van juli tot september. De olijven die men zo van de boom plukt zijn nog niet gereed voor consumptie daar ze dan nog bitter en hard zijn. Na het plukken worden ze nog eerst door een oplossing van water, azijn en zout gedrenkt. De olijven dienen dan nog eens gekerfd te worden. Grote olijven zelfs aan 2 kanten. Dit kun je soms zien aan het kruisje bovenaan de. Vele fabrieken verkopen de olijven ook zonder pit en vullen deze dan op met bijvoorbeeld noten, paprika of feta-kaas (kaas afkomstig van schapen of geiten).

Oude olijf aan een olijfboom
Groene en zwarte olijven
De groene olijven zijn eigenlijk nog olijven die net niet rijp genoeg zijn. Indien ze een purperen kleur krijgen dan zijn ze pas rijp. Zwarte olijven zijn dan weer overrijp. Vele mensen mogen ofwel de groene ofwel de zwarte olijf niet of geen van beide. De smaak van de olijven wordt ook nog eens bepaald door het aantal zonuren dat de vrucht heeft gekregen. Hoe donkerder de olijf, hoe meer en hoe sterker de smaak.

Olijfolie
Van olijven wordt ook olijfolie gemaakt. Hiermee kan men bakken en braden in de pan.

Gezondheid
Olijfboom
Olijven eten zou bijdragen tot een goede gezondheid. Elke olijf bevat: Vitamine B6, Natrium, Zout, Kalium, Magnesium, Calcium, Fosfor, IJzer, Seleen, Koper, Zink en Koolhydraten. Dit is dus al een heel groot deel van onze dagelijkse vitamines die wij als mens nodig hebben. Soms worden olijven zelfs gebruikt in geneesmiddelen.

No comments:

Post a Comment