De digitale trends voor het jaar 2010

Blu-ray verdringt dvd
De gemiddelde prijs van een film in Blu-ray formaat bedraagt zo'n 25 euro. En hij blijft zakken. In de eindejaarsperiode sleet Media Markt oudere kaskrakers voor 12 euro. Of hoe de opvolger van de DVD zijn dure imago snel aan het verliezen is. Temeer omdat ook de Blu-ray-spelers niet alleen heel mooi van design zijn, maar nu ook snel in prijs dalen. Het ziet er dus naar uit dat Blu-ray de komende maanden het populaire dvd-formaat zal verdringen, zowel in de verkoop als in de verhuur. We halen immers massaal grote flatscreens in huis die full HD zijn, dus willen we ook van dat allerscherpste beeld genieten als we gezellig samen, met het hele gezin, naar een film kijken.

Kom meer te weten over hoe Blu-Ray werkt

Harde schijf verdwijnt
De duurdere laptops hebben al geen harde schijf meer. Zoals de Vaio X-reeks van Sony, het betere spul: de hard disk is vervangen door een SSD-drive van 64 of 128 gigabyte.
SSD staat voor 'Solid State Drive', maar is niets meer dan flashgeheugen: de technologie die in USB-geheugenstaafjes of geheugenkaartjes voor uw fototoestel zit. Het voordeel hiervan is dat er geen bewegende delen meer in zitten. Zo wordt de laptop veel minder kwetsbaar, denk maar aan het vervoeren of verplaatsen van de laptop als hij nog aanstaat, dit komt de veiligheid van uw gegevens op de Solid State Drive ten goede. Een ander voordeel is dat zo'n geheugen veel minder plaats in beslag neemt en dus ideaal is voor mini-laptops, ook wel netbooks genoemd. Eveneens verbruikt dit soort geheugen minder energie en wordt het hopelijk ook niet zo snel warm als een gewone harde schijf. De snelheid waarmee gegevens op het flash-geheugen kan geschreven en gelezen worden zou in principe even rap moeten zijn als de overdracht-snelheid van de laatste soorten SD-kaartjes, ruim voldoende dus. Recent onderzoek wees trouwens uit dat flash het meest betrouwbare geheugentype is tot nu toe.

Met GSM, Black-Berry of iPhone op Facebook
Meer en meer wordt alles gedaan via de GSM. Nu ja de GSM, het is meer een soort mini-computer geworden waarmee je ook nog eens kan gebruiken als GSM, een smartphone heet dit tegenwoordig. Denk maar aan de iPhone of een Black-Berry voor de meer zakelijke toepassingen. Er worden alsmaar meer toepassingen voor gemaakt: GPS, Facebook, Netlog, afspraken, internet en mail, synchroniseren met de laptop of pc en niet te vergeten ontspanning als mp3's beluisteren en films bekijken. En niet alleen de jongeren maar ook de iets oudere leeftijd doet mee. Zeg nu zelf wie wil er nu geen zo'n pracht ding als de iPhone of Black-Berry.

PC met aanraakscherm
Aanraakschermen sluipen langzaam onze huiskamer binnen.
De all-in-one computers zijn er mee uitgerust en ook de nieuwe iSlate van Apple wordt met aanraking bediend. Dit omdat we de pc almaar vaker gebruiken als bron van multimediaal vertier voor de hele woning. Klikken op muziek en luisteren, met de vinger op een film klikken en kijken maar. Bij HP hebben ze al een gamma aanraakcomputers, de TouchSmart-reeks. Een nieuwe soort interactiviteit om met de computer om te gaan. De pc is immers in het scherm ingewerkt. Wat voor plaats besparing zorgt. Minpuntje is dat het bestaat uit laptop onderdelen en zo wat met inboeten aan snelheid. Maar voor thuis-gebruik is het super om met een klik op de gewenste media geluid en films te zien of zelfs maar uw domotica-systeem te bedienen.

Windows 7 en 64-bit-systemen
Windows 7 is nu al een tijdje uit. Betrouwbaarder en sneller als zijn voorganger Windows Vista. Windows had zeer veel goed te maken na het Vista debacle. Windows Vista moest eigenlijk het besturingssysteem zijn wat Windows 7 nu is, maar enfin. Met dit nieuwe systeem heeft Windows veel goed gemaakt. Alle nieuwe laptops en pc's zijn er tegenwoordig mee uitgerust. En wat niet onbelangrijk is, de meeste systemen zijn nu 64-bit geworden. Eindelijk want 64-bit bestaat al vanaf Windows XP. Maar niemand werkte er toen mee. Enkel de meer gespecialiseerde bedrijven gebruikten zo'n processoren. Dit komt omdat er maar weinig software voor handen waren perfect met 64-bit kon omgaan. De hardware was er echter wat eerder op voorbereid want er worden tegenwoordig enkel nog processors gemaakt in 64 bit en kunnen perfect 32-bit besturingssystemen laten draaien. Gelukkig heeft Windows 7 voor een doorbraak gezorgd zodat hardware en software mee moeten evolueren. Dit heeft echter alleen maar voordelen want 64-bit systemen werken rapper doordat processors een 64-bit architectuur hebben en zo 2 keer zo rap gegevens kan verwerken. En een tweede voordeel is dat er wordt meer werk-geheugen ondersteunt, dus meerdere en zwaardere programma's kunnen naadloos blijven open staan. En voor mensen die 32-bit programma's alsnog willen draaien is er 90 % van de gevallen geen probleem want 64-bit ondersteunt ook 32-bit, omgekeerd is dit echter onmogelijk.

No comments:

Post a Comment