Search trough the ArchiVision Directory:

Planten kunnen denken net zoals dieren.

Volgens een BBC documentaire zouden planten kunnen denken op een gelijkaardige manier zoals
dieren dit doen. Meestal zien wij het dierenrijk en het plantenrijk als 2 aparte natuurfenomenen. Het dierenrijk is gekend als superieur tegenover het plantenrijk omdat de dieren de planten opeten. Dat denken de meesten toch en is het meest wetenschappelijk onderbouwt. Wel deze BBC documentaire zal de grondbeginselen van de definitie van planten door elkaar schudden.

Overlevingsdrang
Planten hebben net zoals wij, dieren en mensen, de drang om te overleven, te groeien en zich voort te planten. Zij doen dit op hun eigen manier maar tegelijkertijd met veel overeenkomsten net zoals wij dit doen. Wij als dier en mens bewegen gewoon veel vlugger.

Planten hebben net zoals wij voedingsstoffen nodig. Zij gebruiken water uit de grond en de zon om fotosynthese uit te voeren. Zij nemen de stoffen op en vormen ze om. De afvalstoffen scheiden ze zelfs af als gassen.

Bewegen
Sommige planten, zoals de vleesetende planten en de dansende plant zie je gemakkelijker bewegen. Sommige vleesetende planten zijn voorzien van gevoelige 'sensoren' om het eten te kunnen vangen. Bij de dansende plant om te kunnen dansen op muziek, ja , je leest het goed, dansende planten.

Voorplanten
Het voortplanten gebeurt bij planten op een manier waarbij insecten worden aangetrokken door voedingstoffen die de plant produceer speciaal voor deze insecten, nectar genoemd. De insecten gaan dan van de ene plant naar de andere en bevruchten zo de planten. Dit is het geniale voorplantingsproces van de plant, want de plant kan zelf niet van de ene plant naar de andere lopen.

Nachtrust
Planten hebben ook net zoals wij nachtrust nodig. De planten maken een soort stof aan wanneer het donker wordt. Deze stoft bereidt de planten voor op hun slaap zoals hun bladeren dichtvouwen en hun bloemblaadjes sluiten. Bij het krieken van de dacht gaan alle blaadjes terug open. Een experiment waarbij het 24 uren lang licht is gedurende een lange periode, toont aan dat planten uiteindelijk zouden sterven.

Bomen roeien dieren uit in Afrika
In Afrika, en dit zie je in de documentaire, spreekt men van een boom waar de blaadjes tal van dieren heeft uitgeroeid. De boom heeft de overpopulatie van die dieren een halt toegeroepen daar ze bijna alle blaadjes van die soort boom hadden opgegeten. De plant wilde zelf ook overleven en een knap staaltje killers-instinct kwam boven. Door een verhoogd gehalte aan te maken van een stof waar de dieren niet tegen konden, stierf een groot deel van de kudde maar bleef de boom zelf nog in leven. Deze 'kennis' werd dan ook van de ene boom naar de andere boom doorgegeven in gasvorm. Dit is een vorm van communicatie tussen de planten. Van een overlevingsdrang gesproken kan dit wel tellen.

Wortels onderzocht
Het opmerkelijkste onderzoek is dat van de wortels. In de wortels zitten er namelijk neurologische cellen en weefsels zoals we ze in onze hersenen kunnen terugvinden. Deze zorgen er voor dat de wortels zich een weg zoeken in de grond. Onderzoekers vonden het deeltje van de wortel dat hiervoor verantwoordelijk was. Ze sneden dit stuk af van een wortel en zagen een ander resultaat dan bij de wortel die wel nog uitgerust was met het intelligent weefsel.

Training
Onderzoek toont ook aan dat planten getraind kunnen worden. Zo zou de dansende plant beter kunnen dansen als ze elke dag getraind wordt met muziek. Planten zouden ook kunnen onthouden in welke staat ze dienen te groeien (zoals zijwaarts van de grond). Planten zouden dus uitgerust zijn met een stel hersenen om alles te onthouden. Nog een feit waaruit blijkt dat planten met een zeker intelligentie zijn uitgerust.

Gelijkenissen tussen plant en dier
Het moet gezegd dat er dus wel heel veel gelijkenissen zijn tussen dieren en planten. Net zoals bij de dieren heb je minder intelligente en intelligentere planten, snel bewegende en minder snel bewegende planten en planten die niet lang kunnen leven en planten die gigantisch lang kunnen leven. Sommige bomen kunnen zelfs tot 5000 jaar oud worden zoals de 'bristlecone' pijnbomen ten westen van de VS. Een ander fenomeen is dat zaadjes van planten gewoon kunnen ontkiemen als je ze een lange tijd ergens hebt bewaard. Zo zijn er zaadjes van bomen en planten die duizenden jaren oud zijn zouden nog kunnen ontkiemen tot een mooie frisse plant.

Theorie van Charles Darwin
Charles Darwin, bekend van zijn revolutie theorie, wist dat niet alleen dieren maar ook planten geƫvolueerd waren, vaak op een volledig andere manier dan dat dieren dit deden. Maar wel met de zelfde doeleinden zoals het aftasten van de omgeving, zich aanpassen aan de omgeving en zich voortplanten. Hij geloofde toen al dat planten een zekere intelligentie bezitten.

Men zou bijna denken dat planten meer geavanceerd zijn dan wij mensen. En misschien is dit ook wel zo en communiceren planten met elkaar op een hoger niveau dan wij ooit gaan kunnen.

Wat is het volgende dat onderzoekers nog zouden kunnen ontdekken in de plantenwereld?
Dat planten ook kunnen denken en redeneren en linken leggen net zoals wij dit doen?
Zijn planten beter geƫvolueerd dan wij en hebben wij als mensen nog te weinig inzicht in het plantenrijk om hen te begrijpen?

Na deze reportage van de 'BBC - How Plants Communicate' zul je nooit meer het zelfde denken over het plantenrijk.

No comments:

Post a Comment