Search trough the ArchiVision Directory:

Technologie veranderd ons sociaal leven

Nieuwe communicatie technologieAlle mensen, net zoals jij en ik, hebben een manier om te communiceren met elkaar. Naast het spreken van man tot man zijn er nog tal van andere manieren om met elkaar te praten. Op de dag van vandaag gebruiken we tal van technologieën om met elkaar te communiceren maar deze technologieën beïnvloeden dan ook onze manier van communiceren en zelfs de manier waarop we leven. Hierbij komt dan nog eens dat technologie razendsnel evolueert en dus ook ons sociaal leven. Nu kunnen we chatten met elkaar via onze Smartphones, Text Messages, E-mail, Facebook/Messenger, Twitter, Skype en nog veel meer. Op vandaag communiceren we niet enkel meer van man tot man of van man tot een beperkt groepje, we zijn dankzij de nieuwe technologieën in staat om iets te delen met de hele wereld. Niet enkel gesproken of geschreven teksten maar ook foto's en video's kunnen met 1 enkele klik gedeeld worden met de hele wereld.


Voordelen van technologie in ons sociale leven

De vooruitgang van onze technologie maakt het ons mogelijk om te communiceren met een persoon aan de andere kant van de wereld in real live mode ondersteund met real time video. De technologie evolueert razendsnel. 30 jaar geleden kon je niet geloven dat we een conversatie zouden kunnen aangaan met iemand aan de andere kant van de wereld in real time video. Nu nemen we zelfs onze laptops en smartphones mee op vakantie zodat we in contact zouden blijven staan met het thuisfront. In de late jaren 90 was het hip om Messenger (MSN) te gebruiken om naar elkaar te schrijven via de computer in real time zelfs als je van een ander land of staat was. Nu zien we dat MSN werd vervangen door Facebook/Messenger die ook de mogelijkheid heeft om te chatten en zelfs belevenissen te delen met vrienden. Al deze dingen waren niet mogelijk zonder de uitvinding van de computer en het internet heel lang geleden in de jaren 50. Nu zenden we met z'n allen miljoenen mails op een dag zonder aandacht te schenken aan de steeds maar voort evoluerende technologie die dit allemaal mogelijk maakt. Deze technologische revolutie maakt alles alsmaar sneller en groter.

In geval van nood, zoals een auto ongeluk, dan kan een snelle oproep met een mobiele telefoon het verschil tussen leven en dood betekenen voor de persoon die lijd van het auto ongeluk.

Nieuws verspreid zich nu verder en kan veel meer mensen bereiken. 60 jaar geleden was nieuws van 1000 kilometer verder al gauw een aantal weken onderweg eer het gekend was. Zeker als het fysieke brief was. Wat zich ver weg afspeelde duurde soms een half jaar eer het aangekomen was. Meestal geraakte het nieuws niet verder dan de eigen stad of gemeente. Het nieuws kwam dus helemaal niet tot bij jouw als je kilometers verderop woonde. Zeker niet als het niet erg belangrijk was. Nu gebeurt alles direct, live en voor iedereen in de wereld toegankelijk.


Nadelen van technologie in ons sociale leven

Al deze technologie rondom ons heeft zo ook zijn nadelen. Omdat onze smartphone en het internet altijd en overal maar een vinger van ons weg is worden we vaak overstelpt met boodschappen van vrienden en familie. We checken onze mails en Facebook om de 10 minuten omdat we niets willen missen. Maar denk eens goed bij uzelf, mis je echt iets belangrijks als je uw smartphone even zou afzetten? Missen we dan iets? Het antwoord is nee! We missen niet echt iets! Als we onze smartphones nu en dan eens zouden afzetten dan zouden enkel maar de belangrijke dingen tot bij u komen zonder al die onnodige berichten, die je denkt te willen weten. De dag van vandaag weten we amper nog wat belangrijk is.

Mensen kunnen spreken via computers en smartphones maar de technologie mist iets. Het aspect van elkaar echt te zien, face to face, en die connectie voelen die er tussen personen is. Met moderne technologie valt intonatie weg. Bij elkaar zijn doet ons beter voelen, zowel fysiek als mentaal, omdat bij elkaar zijn de manier was om te communiceren met elkaar voor meer dan duizenden jaren. Nu we de sociale aspecten hebben veranderd in minder dan 5 decennia wil dit nog niet zeggen dat de mens zelf zich al heeft kunnen aanpassen. Onze technologie bezorgt ons dus vaak stress. Of denken we als mensen dat we toch zo snel kunnen evolueren? We hebben nog altijd fysiek contact nodig, zoals handen schudden, gebaren tonen, intonaties, handelingen tonen, ruiken, voelen en nog zo veel meer om goed te communiceren.

Bereikbaar zijn, altijd en overal, is iets moois maar kan ook veel stress met zich meebrengen. Onze hersenen krijgen geen pauzes meer. We zijn allemaal mentaal overbelast. De smartphone en het internet is zo verslavend dat er zelfs al organisaties zijn die weekendjes of hele weken organiseren om te ontstressen van onze technologie.


De toekomst

Met wat we vandaag allemaal weten  kunnen we enkel maar gissen wat de toekomst ons zal brengen op sociaal vlak. Een ding is zeker, technologie veranderd exponentieel snel en we moeten trachten dit bij te benen. De enige boodschap dat ik jullie kan geven is om echt fysiek contact te blijven behouden terwijl onze technologie evolueert.

No comments:

Post a Comment