Search trough the ArchiVision Directory:

Muziek bestandsformaten en hun codecs

Audio file formats: wav, mp3, wma, ogg, flac, aac
Audio file format types
Als mens luisteren wij vaak naar muziek op de radio, onze hifi-keten, onze computer en onze draagbare MP3-speler. De muziek zelf komt in vele verschillende formaten elk met hun eigen codecs. Deze termen kunnen nogal technisch klinken maar geen nood wij leggen u alles uit zodat u als leek de bomen door het bos kunt zien. De echte vraag is eigenlijk: Welk bestandstype en bijhorende codec dienen we te kiezen? Eerst en vooral dienen we te weten waar we de muziek voor gaan gebruiken. Is het om af te spelen op onze mp3-speler of in onze auto? Dan kunnen we gaan voor wat minder kwaliteit. Dienen we de muziek te gebruiken in een professionele omgeving zoals in een studio. Dan verkiezen we kwaliteit.

Bepaalde apparaten, zoals een radio, kunnen CD's volgestuwd met MP3-bestanden afspelen. Onze auto kan muziek vanaf een USB-stick afspelen net zoals onze draagbare muziek speler. Maar door de diversiteit aan muziek-formaten zullen sommige bestanden niet compatibel zijn met bepaalde apparaten. Daarom bespreken we enkel de meest gebruikte formaten en codecs die bijna met alle apparaten werken. Ook onze software en type computer kunnen een rol spelen in de mate we een bestandstype gaan gebruiken. Bijvoorbeeld: als je een Apple computer met iTunes en iPhone of iPod gebruikt dan heb je te maken met AAC en MP3 bestanden. Als je een Windows laptop hebt dan zal je meer geneigd zijn om WMA en MP3 bestanden te gebruiken. FLAC en WAV is dienen voor meer geavanceerde audio kwaliteit, te gebruiken in professionele audio studio's. Er zijn nog een dozijn andere exotische audio bestandsformaten maar als gewone gebruiker zul je hiermee zelden in aanraking komen. Wij vernoemen enkel de meest belangrijke audio bestandsformaten.

MP3
Dit is het meest gekende audio formaat en is gratis te gebruiken. Bijna elk apparaat kan een MP3 bestand afspelen.

Wat je dient te weten van MP3-bestanden is dat ze zeer klein zijn en een klein beetje audio kwaliteit verliezen nadat ze omgezet zijn van CD naar MP3. Er zijn verschillende eigenschappen binnen de codec die men kan aanpassen vooraleer de muziek te converteren. Maar er zijn ook een aantal verschillende codecs voorradig. Sommige codecs geven je een betere audio kwaliteit. De Fraunhofer IIS codec door Fraunhofer-Gesellschaft is de meest gebruikte omdat dit instituut de grootste ontwikkelaar is van het MP3 formaat, deze codec is dan ook de standaard codec die je zou moeten gebruiken. Er is ook nog de LAME codec, de makers beweren dat hun coded een betere audio kwaliteit levert na het converteren maar deze codec wordt minder ondersteund.

Je kunt 3 eigenschappen aanpassen:

1. Het type bitrate:
Constant Bitrate (CBR), dit is de meest compatible bitrate.

Variable Bitrate (VBR), deze is het efficiƫnste, heeft je kleiner bestanden maar soms wordt een passage van het liedje in een mindere kwaliteit geconverteerd.

Average Bitrate (ABR), deze ligt tussen CBR en VBR.

Ik verkies Constant Bitrate voor al mijn audio-bestanden.

2. De Bitrate
Hiermee wordt het aantal kilobits per seconde aangeduid (dit is niet het zelfde als Kilobytes per second, zie hier voor meer uitleg)

Je kunt kiezen van 8 tot 320 kbps. Hoe meer bitrate, goed beter de audio kwaliteit, maar het resulteert ook in grotere bestanden.

96 kbps - redelijke kwaliteit

128 kbps - gemiddelde kwaliteit

160 kbps - goede kwaliteit

192 kbps - prima kwaliteit

256 kbps - uitstekende kwaliteit, bijna audio-cd kwaliteit

320 kbps - hoogste kwaliteit

3. Mono / Stereo:
Als u een audio-cd kopieert verzeker u er dan van dat je kiest voor de stereo-optie zodat je 2 audio kanalen hebt.

Idealeinstellingen
Nu we al deze dingen weten kunnen we onze ideale mix van voorkeuren instellen om zo de perfecte balans te hanteren die past bij onze behoeften. We beginnen met alles op stereo te zetten zo hebben we alleen nog maar te maken met 2 verschillende instellingen het soort bitrate en de bitrate zelf. Ik geef de voorkeur aan een constante bitrate van 192 kbps. Voor wie meer samenstellingen wil vindt hieronder meer composities:

redelijke kwaliteit: 96 kbps CBR

gemiddelde kwaliteit: 128 kbps CBR

goede kwaliteit: 160 kbps CBR

fijne kwaliteit: 192 kbps CBR of VBR

uitstekende kwaliteit, bijna audio-CD-kwaliteit: 256 kbps VBR of CBR, 192 kbps ABR

hoogste kwaliteit: 320 kbps CBR

telefoon: 16 kbps mono ABR

korte band: 24 kps mono ABR

AM: 40 kbps mono ABR

stem: 56 kbps mono ABR

Merk op dat als je een goede audiokwaliteit wil dat je een constante bitrate nog hebt van ten minste 192 kbps.

WMA
Dit is een indeling gemaakt door Microsoft en dat wordt gebruikt door hun mediaspeler. Het is gelijkaardig als het MP3-formaat en heeft bijna exact dezelfde instellingen waaruit u kunt kiezen. Microsoft beweert dat WMA een betere kwaliteit biedt dan MP3 bij gebruik van dezelfde instellingen. De WMA codec heeft al versie 10 bereikt met een standaard en een pro-versie. De pro-versie zorgt voor een betere geluidskwaliteit, maar wordt in mindere mate ondersteund door een groot aantal apparaten, terwijl de standaard meer wordt ondersteund. 8 bit, 16 bit (CD-kwaliteit), 24 bit (DVD-kwaliteit) en 44.100 hz (CD-kwaliteit) of 48000 Hz (DVD-kwaliteit) worden ook ondersteund. Een nadeel is dat WMA nog altijd minder wordt ondersteund dan MP3. Maar voor een groot aantal jaren is dit mijn favoriete audio-formaat. Bestanden kunnen worden beveiligd met de DRM code zodat ze enkel kunnen afgespeeld worden op uw apparaten.

OGG
Dit formaat is een open-source-indeling gemaakt door de Xiph.Org Foundation. Het zorgt voor een goede compressie / kwaliteit verhouding, maar heeft grotere bestanden dan MP3 en WMA. Omdat dit formaat minder gekend is wordt ze ook minder ondersteund door een groot aantal apparaten.

AAC

Dit formaat werdt ontwikkeld door Apple en wordt gebruikt door iTunes waar je muziek kunt kopen. Je vindt er bijna dezelfde instellingen als bij MP3. Het formaat kan ook beveiligd worden zodat ze enkel met uw apparaten kunnen worden afgespeeld. Dit format kan enkel door Apple apparaten zoals de iPod en iPhone worden afgespeeld, al zijn er ook AAC codecs voor Windows gebaseerde programma's.

FLAC
Dit formaat is gelijkaardig aan het OGG-formaat en heeft grotere bestanden. U kunt ook kiezen tussen de 8 bit, 16 bit (CD-kwaliteit), 24 bit (DVD-kwaliteit) en 44.100 hz (CD-kwaliteit) en 48000 Hz (DVD-kwaliteit).

WAV

Dit formaat kan de oorspronkelijke kwaliteit van een audio-cd en nog veel meer behouden. Het was een van de eerste audio-formaten voor de computer en wordt nog altijd gebruikt door professionals en audio-studio's. U kunt ook kiezen tussen 8 bit, 16 bit (CD-kwaliteit), 24 bit (DVD-kwaliteit) en 44.100 hz (CD-kwaliteit) en 48000 Hz (DVD-kwaliteit). Het kan zeer snel worden gebufferd. Het enige nadeel is dat het veel opslagcapaciteit nodig heeft: 1 minuut CD-kwaliteit in WAV formaat heeft een gemiddelde van 10 MB. Dit formaat kan bijna door elk programma en apparaat worden afgespeeld met uitzondering van degenen die alleen MP3 of AAC ondersteunen.

Gerelateerd onderwerpen:
Als je music wilt converteren op de computer dan kun je gebruik maken van MediaMonkey.
Het verschil tussen bits en bytes

No comments:

Post a Comment