Search trough the ArchiVision Directory:

Kinetische energie opwerkken door op tegels te lopen van PaveGen

Vanaf nu kunnen we zelf energie opwekken door te lopen op piezoelectric vloer tegels zoals die van PaveGen bedacht door Laurence Kamball-Cook..

Groene energie produceren zonder er iets extra voor te doen. Klinkt mooi en is met deze energie-tegels ook mogelijk. Voorlopig gaat het hier om een proefproject waarbij een beetje energie wordt opgewekt telkens iemand op een tegel gaat stappen. Stel je voor dat je de drukst bezochte straten van New-York en de metro in Londen zou uitrusten met zo'n tegels dan zou het mogelijk zijn om bijvoorbeeld een deel van de stad van elektriciteit te voorzien.

Het principe
Kinetische energie wordt opgevangen en omgevormd in elektriciteit. De trillingen zorgen voor een transformatie in de tegel, die de kinetische energie opvangt. Door deze in het trottoir te verwerken, wekt het trottoir energie op telkens iemand erover stapt.

Deze tegels zijn dus ontworpen om energie op te wekken uit het trottoir. De werking ervan is gebaseerd op het principe van piëzo-elektriciteit, waarbij kinetische energie van een bewegend lichaam wordt opgevangen en omgezet. De tegels vangen de druk op die op het trottoir wordt uitgeoefend en zetten die druk om in elektriciteit. Elke stap levert op die manier tussen de 4 en de 7 watt aan elektriciteit op. Om een lamp een hele nacht te laten branden, heb je dus ongeveer 10 PaveGen tegels nodig.


Groene energie
Deze producten zijn op en top innovatief, duurzaam en vooral en groene oplossingen. De wekken zelf elektriciteit op en worden vervaardigd uit gerecycleerd materiaal, zoals autobanden. De tegels gaan ongeveer 5 jaar mee, maar die korte levensduur wordt ruim gecompenseerd door het hoge rendement. Dat rendement is natuurlijk afhankelijk van waar de tegels geplaatst wordt. Hoe drukker, hoe hoger het rendement. Plaats de tegels op druk bezochte plaatsen zoals aan een supermarkt, in de gang van scholen en stations en andere openbare plaatsen voor een hoog rendement.


Toepassingen
Het Israëlisch bedrijf Innowattech een piëzo-elektrische weg, waarbij elektriciteit wordt opwekt uit de trillingen en de druk van passerende auto’s.

In een metrostation in Tokio wordt de stroom, opgewekt uit het tapijt, gebruikt voor het printen van de tickets.


Toekomst
Toepassingen voor thuis lijken niet ver meer weg te zijn.


Website: www.pavegen.com

No comments:

Post a Comment