Search trough the ArchiVision Directory:

Tinnitus, beroepsziekte nr. 1 bij artiesten.

Recentelijk liep Brian Jones, de frontzanger van AC/DC, een gehoor trauma op en dienden de tournees ofwel afgelast te worden of diende er met een andere zanger op het podium opgetreden te worden. Een trauma kan meestal genezen worden maar kan ook leiden tot een levenslange piep in je oren en daarbij komende zou het kunnen dat deze zanger nooit geen lawaai meer zal aankunnen. Maar we houden het positief en weten dat hij hier nog van kan herstellen.

Artiesten met gehoorschade
Meestal staan de artiesten het dichtst bij de luide boksen en zijn zij het meest met muziek bezig, ook de oortjes die ze aan hebben om de muziek en de instructies beter op te volgen durven wel eens te hard staan. Zo zijn er al heel wet bekende zangers die last hebben van een constant piepende toon in hun oren. Zo is er Bono van U2, Chris Martin van Coldplay, Pete Townshend van The Who en Ozzy Osbourne. Maar ook op Vlaamse bodem zijn er heel wat artiesten die last kregen van dit verschrikkelijk fenomeen. Bart Peeters kan geen lawaai meer verdragen nadat er bij hem een fantoomgeluid bleef piepen na zware oorschade. Stijn Meuris, zanger van de groep Noordkaap, draagt al een eindje een hoorapparaat dat hem moet helpen bij het verduisteren van de tinnitus en zijn doofheid. Ook Bart Kaëll kreeg bij een te luide soundcheck en een periode van depressieve gevoelens te maken met een pieptoon. Gelukkig is hij er weer bovenop en is hij verlost van die pieptoon dankzij een gesprek bij de psycholoog en antidepressiva.

Oordopjes tijdens optredens en concerten
Op het podium staan is dus niet zonder risico wat betreft uw gehoor. Zeker als het jouw beroep is en dagelijks in de studio zit of op het podium optreed. Niet alleen de artiest maar ook het publiek zou er zich van bewust moeten worden dat uw oren beschermen tijdens een optreden of concert geen overbodige luxe is. Staat de muziek te luid dan doe je best oordopjes in die je beschermen van de luide muziekgolven. De meeste oordopjes laten je toe om dan nog verder te luisteren naar de muziek op een aangename en onschadelijke manier.

Andere beroepen waar je rekening moet houden met gehoorschade
Mensen die elke dag met een drilboor moeten werken, tuinierders die de ganse dag met een snoeischaar bezig zijn of personen die met zwaar gereedschap door materialen als natuursteen, hout of ijzer dienen te zagen of te slijpen dragen best gehoorbescherming. Men staat er soms niet bij stil, even snel een stalen profiel door schijven. Voor je het weet ben je een uur continue bezig met schijven en na afloop van dit werkje merk je een pieptoon op. De volgende dag, weken en maanden nog altijd die zelfde pieptoon die maar niet meer weg wil. 

No comments:

Post a Comment