Search trough the ArchiVision Directory:

Bitcoin het digitale geld

We hebben het hier en daar wel al eens gehoord in het nieuws of gelezen in de krant. Bitcoin, de nieuwe betaalmethode.

Wat is Bitcoin?
Bitcoin is internationaal cryptografisch geld uitgedrukt in BTC, XBT of het valutateken in het oranje in het logo. Dit is eigenlijk gewoon digitaal geld met een eigen valuta zoals je de dollar of de euro hebt. Alleen zullen Bitcoins nooit fysiek kunnen worden gebruikt want het is de bedoeling om digitaal te betalen met deze munt. Je vergelijkt het best met een virtuele geldbeugel in uw computer of smartphone waar Bitcoins in zitten die kunnen gebruikt worden om digitaal te betalen. Sommige winkels ondersteunen deze betaalmethode al.

Hoe werkt het?
Bitcoins worden verzameld en opgeslagen in een Wallet bestand dat wordt beheerd door een derde partij, een zogenaamde wallet-service. Via internet kan er geld overgemaakt worden tussen iedereen die een Bitcoinadres bezit. Het elektronisch geld maakt gebruik van een database dat zich verspreid over knooppunten van een peer-to-peer-netwerk om de transacties bij te houden. Bitcoins zijn ook beveiligd door cryptografie.

De peer-to-peertopologie van Bitcoin en het ontbreken van centrale administratie maakt het praktisch onmogelijk om de Bitcoins te manipuleren of meer inflatie te induceren dan er van tevoren is vastgelegd.  De identiteit van de gebruikers is simpel te achterhalen. Elke transactie wordt opgeslagen in een zogenoemde blokketting waarin informatie staat over de accounts die betrokken zijn en hoeveel Bitcoins zijn overgemaakt. Dit is een essentieel onderdeel van het systeem: op deze wijze kunnen mensen niet dezelfde munten opnieuw gebruiken. Hoewel Bitcointransacties niet zo transparant zijn als creditcardgegevens zijn de onderzoekers van mening dat deze munt dus zeker niet zo anoniem is als contant geld.

Hoe worden Bitcoins gemaakt?
De Bitcoin dient virtueel 'gedolven' of 'geoogst' te worden. Elke dag wordt er een bepaalde hoeveelheid vrijgegeven aan mensen die de Bitcoin delven ('mining'). Dit wordt gedaan door het inzetten van de rekenkracht van computers. Er zijn inmiddels diverse groepen actief op internet waar mensen samen kunnen zoeken naar het elektronische geld, door alle gezamenlijke rekenkracht van de computers in te zetten tijdens het delven, de zogeheten 'mining pools'.

Geschiedenis
Voor het eerst werd er over Bitcoin gesproken in 1998 door Wei Dai.
In 2009 wordt het voor het eerst geïmplementeerd door Satoshi Nakamoto.
Sinds 2013 worden ASIC's gebruikt om Bitcoins mee te delven. De speciaal daarvoor ontwikkelde chips zijn sneller en energiezuiniger dan de GPU's die voorheen gebruikt werden voor dat doel.
In 2013 zijn in Canada de eerste Bitcoin-pinautomaten geplaatst, waar gebruikers tegen betaling van Canadese dollars Bitcoins in hun elektronische portemonnee kunnen verkrijgen. De pinautomaten leveren een QR-code die door de gebruikers kan worden gescand en omgeruild kan worden tegen hetzij Bitcoins, hetzij Canadese dollars.

Voordelen
Je hoeft geen fysiek geld meer bij je te hebben, een smartphone is genoeg.
Het is ontwikkeld als opensource dit wil zeggen dat de programma's gratis te gebruiken zijn.
Bitcoins kunnen enkel maar uitgegeven worden door de persoon die er eigenaar van is en kan nooit meer dan één keer uitgegeven worden door deze eigenaar.
De identiteit van Bitoin-gebruikers is simpel te achterhalen.
Met Bitcoins kun je geld niet witwassen.
Mensen die Bitcoins gebruiken voor criminele activiteiten zijn gemakkelijk te traceren.

Nadelen
De wisselkoers van Bitcoins is momenteel zeer veranderlijk.
Het geld is enkel digitaal beschikbaar, dus moet je altijd een smartphone bij je hebben met uw bitcoin wallet op.
Omdat alles digitaal wordt geregeld zullen ongetwijfeld wel virussen op de loer liggen, ik denk maar aan een opensource bitcoin wallet die hergeprogrammeerd kan worden door hackers, dus is een goede virusscanner aangeraden, maar dat is al zo als je uw rekeningen digitaal beheert.
De identiteit van gebruikers simpel te achterhalen dit kan een nadeel zijn voor wie anoniem wil blijven maar is dan wel weer een voordeel voor de eerlijke burger.

Zelf Bitcoins maken
Het maken van Bitcoins noemen we 'minen'. Dit kan je alleen doen maar doen maar dit is geen optie meer want met een gewone computer zou dit wel een zeer lang kunnen duren, wat dacht je van 10 jaar eer je 1 Bitcoin kan. Daarom zijn er Miningpools aangemaakt waar meerdere computers gelijktijdig werken aan het 'minen' van Bitcoins via een server, zo duurt het minder lang om deze te maken. Maar het blijft wel lang duren vooraleer uw eerste volledige Bitcoin is gedolven. Wat helpt om sneller Bitcoins te maken is een snellere computer met een zeer goede grafische kaart en of CPU.

Hoe gaan we te werk om Bitcoins te delven?
1. Je hebt een computer nodig met krachtige prestaties.
2. Je dient eerst een Wallet account aan te maken kan lokaal of online. Coinbase is zo'n online Wallet. Heb je al een Bitcoin Wallet dan kan je deze gebruiken.
3. Uw wallet is voorzien van een Bitcoin adres, te vinden onder Linked Accounts, dit dien je bij te houden net als een bankrekeningnummer.
3. Je dient een account te openen bij een Bitcoin miner. Dit kan via mining.bitcoin.cz daar dient uw zich dan aan te sluiten bij een pool zoals Slush's pool. De opbrengsten zijn meestal correct geshared wat wil zeggen dat er een stuk naar de pool-operator gaat en kleine stukjes gaan naar de werkers.
4. Installeer een 'Miner'. De meest voor de handliggende keuze voor Windows computers zijn GUIMinder en 50miner. Deze 'Miner' gebruiken meestal onbenutte GPU cycli om data te analyseren, deze kracht wordt uit de grafische kaart gehaald maar ook CPU kracht kan worden gebruikt.

Handige website in verband met Bitcoins
Bitcoinspot.nl Op deze website kun je zien hoeveel 1 Bitcoin waard is in Euro. Momenteel is de waarde van 1 Bitcoin zo'n 200 euro waard.

1 comment:

Coen Olde Bijvank said...

Ook een handige site is CoinGids.nl

Post a Comment