Search trough the ArchiVision Directory:

De perfecte laptop configuratie voor 2015

Vindt u ook het bos door de bomen niet meer als je al die soorten laptops wilt vergelijken op tal van websites. Dan kunnen wij u misschien een handje helpen bij het bepalen van wat ju nu echt nodig hebt om in deze tijden een laptop te kiezen op jou maat.

We gaan eerst één ideale laptop samenstellen die het best past bij de doorsnee thuis gebruiker. Daarna volgen de configuraties voor wie iets professioneler uit de hoek wil komen of net wat minder wil en waar vooral het budget belangrijk is.


Doorsnee laptop configuratie

Profiel: voor de mondiale thuis gebruiker die toch wat taken op een gemakkelijke wijze wil uitvoeren zoals, naar muziek luisteren, office programma's gebruiken en een computerspel wil spelen en liefst allemaal tegelijkertijd.

Kostprijs: tussen de 500 en de 1000 euro.

CPU: Intel i5 processor, ideaal om meerdere taken tegelijk uit te voeren zonder aan rekenkracht te verliezen.

RAM-geheugen: 6 GB, DDR3. Dit moet ruimschoots voldoende zijn om al uw programma's zonder enige vertraging te laten werken.

Grafische kaart: Dit kan best een 'on board' grafische kaart zijn die al op het moederbord is geïntegreerd. Speel je vaak een game dan dien je best een grafische kaart te installeren van ATI of Nvidea, 2 GB GPU zou dan zeker voldoende moeten zijn.

Harde schijf: 256 GB SSD-Drive. Dit zijn de nieuwe harde schijven van morgen. Ze zijn minder kwetsbaar doordat ze geen bewegende elementen meer hebben, wegen minder, maken veel minder lawaai, verbruiken minder energie, dienen niet meer gedefragmenteerd te worden en bovenal: ze zijn super snel in vergelijking met een gewone harde schijf van 5400 rpm of 7200 rpm. Met 256 GB heb je ruimschoots voldoende als je niet al te veel programma's nodig hebt en niet al te veel documenten moet opslaan. Wie wat meer documenten heeft kiest best voor een capaciteit van 512 GB.

14” tot 15” breedbeeld scherm: Deze formaten zijn de standaard en handig om mee te nemen. Het enige nadeel is dat je vaak geen numeriek klavier hebt bij dit soort grote van schermen. Indien je dit wel wenst koop je beter een 17” scherm, maar dat maakt ook meteen de prijs wat duurder.

Besturingssysteem: Windows 8.1 wordt Windows 10 (64 bit) home edition, Mac OS X (64 bit). Deze laatste versies van de 2 meeste bekende besturingssystemen bieden u een maximum aan veiligheid en snelheid. Als je voor een Windows computer gaat raden wij je aan om een 64 bit versie te gebruiken daar deze meer RAM ondersteunt. Om u een idee te geven: Een 32 bit versie van Windows ondersteunt enkel maar tot 3,2 GB RAM ook al heb je 4 GB in de laptop zitten. Een 64 bit versie kan deze 4 GB ten volle benutten, je kunt trouwens veel gemakkelijker uitbreiden, tot zo'n 128 GB als er voldoende ram gleuven aanwezig zijn natuurlijk.


Professionele laptop configuratie

Profiel: Om in een professionele omgeving te gebruiken waarbij vaak zware programma's, zoals CAD toepassingen, veel kracht vragen. Ook verstokte gamers zijn best af met een wat professionelere computer omdat videogames vaak veel rekenkracht vragen.

Kostprijs: vanaf 800 euro

CPU: Intel i7 of i7 processor, ideaal om meerdere taken tegelijk uit te voeren zonder aan rekenkracht te moeten inboeten.

RAM-geheugen: 8 GB tot 16 GB, DDR3. Dit moet ruimschoots voldoende zijn om al uw programma's zonder enige vertraging te laten werken.

Grafische kaart: Een ATI of Nvidea kaart is een absolute must, 4 tot 8 GB GPU is aan te raden.

Harde schijf: Zoals eerder, is het aangeraden om een SSD-Drive te plaatsen van 256 tot 512 GB, want een oude harde-schijf die nog draaiende elementen heeft, is vaak de vertragende factor op vele computers en laptops.

17” breedbeeld scherm: Dit formaat van schermen biedt zeker zijn voordelen. Zo heb je standaard meestal een numeriek klavier. Dit maakt jammer genoeg ook meteen de prijs wat duurder. Ze zijn tevens iets onhandiger om mee te nemen en wegen meer.

Besturingssysteem: Windows 8.1 wordt Windows 10 (64 bit) pro, Mac OS X (64 bit). Als je in een netwerk omgeving zit dien je minstens de pro versie te gebruiken van Windows. Dit is dan ook de enige manier om de laptop op een deftige wijze te laten connectoren met de server van een bedrijf. 64 bit is een must omdat die meer RAM ondersteunt. Om u een idee te geven: Een 32 bit versie van Windows ondersteunt enkel maar tot 3,2 GB RAM ook al heb je 4 GB in de laptop zitten. Een 64 bit versie kan deze 4 GB ten volle benutten, je kunt trouwens veel gemakkelijker uitbreiden, tot zo'n 128 GB als er voldoende ram gleuven aanwezig zijn natuurlijk.


Budget laptop configuratie

Profiel: voor de thuis gebruiker die niet veel programma's dient te gebruiken en vaak enkel de laptop gebruikt om op internet te surfen.

Kostprijs: max. 600 euro.

CPU: Intel i3 processor of lager zoals een Intel Pentium N.

RAM-geheugen: 4 GB, DDR3. Dit moet ruimschoots voldoende zijn om wat internet toepassingen te openen.

Grafische kaart: Dit kan best een 'on board' grafische kaart zijn die al op het moederbord is geïntegreerd.

Harde schijf: 64 GB of 128 GB SSD-Drive of een gewone harde schijf van 5400 rpm met een capaciteit van 500 GB.

11” tot 14” breedbeeld scherm: Kleinere schermen maken de laptop nog mobieler en minder zwaar.

Besturingssysteem: Google Chromium OS, Windows 8.1 wordt Windows 10 (32 bit of 64 bit) home edition, Mac OS X. Een 64 bit versie is hier vaak enkel en alleen maar overkill. Een goedkoper alternatief voor het besturingssysteem is het Chromium OS van Google. Je kunt dit OS nog het beste vergelijken met het Android besturingssysteem van een smartphone of tablet. Je hebt wel altijd internet toegang nodig omdat je voornamelijk op het internet werkt met de browser en de aangeboden apps. Veel andere programma's zoals Office kun je er echter niet op installeren. Bestanden worden hoofdzakelijk opgeslagen in een Cloud Service.


Conclusie
Dit zijn onze richtlijnen in zake de configuratie van een laptop voor het jaar 2015. Natuurlijk zijn er nog andere configuraties mogelijk en laat u zich het best bijstaand door de professional in de winkel om zo uw ideale laptop te vinden. Hopelijk ziet u nu al wat meer het bos door de bomen.

No comments:

Post a Comment