Search trough the ArchiVision Directory:

3D printer voor in huis

De K8400 Vertex 3D printer van Velleman
3D printers in huis word werkelijkheid. Voorlopig spreken enkel professionals over de mogelijkheden maar binnen kort zal iedereen kennis kunnen maken met de 3D printer.

Geschiedenis
Je hebt vast al van 3D printen gehoord. Professionele bedrijven hebben al tal van voorwerpen geprint met grote printers. Zo bestaat er in China al een flatgebouw van 5 verdiepingen hoog volledig geprint met een 3D printer. 3D printers bestaan eigenlijk al van af de jaren 80, toen waren ze nog zeer groot en traag en er waren nog te veel obstakels om een perfect voorwerp te produceren.

Nu zij 3D printers veel beter uitgerust en met de nieuwste technologie├źn zijn ze al een pak sneller (lees: het duurt nu maar 30 uren om een klein object zoals een Engelse sleutel van 15 cm lang te produceren).

3D printer in uw huis
Naast professionele 3D printers bestaan er nu ook al 3D printers voor in huis. Voor de prijs van een iPhone (600 euro) haal je er al een in huis. Weliswaar in een bouwpakket van meer dan 100 stappen maar met zeer gedetailleerde uitleg. De K8400 Vertex van Velleman is zo’n model voor in de huiskamer.

Je kunt er eender welk voorwerp mee uitprinten vanaf de computer. Zo kun je zelf dingen ontwerpen. Er zijn zelfs al tal van voorwerpen beschikbaar op het internet die je gratis kunt downloaden. Na het downloaden kun je ze nog wat personaliseren via het CAD programma op de PC of laptop. Zo is het mogelijk om uw naam op een bekertje te schrijven.

Nadelen
De machine zier er nu nog vooral high-tech uit, en dient enkel om objecten te maken die niet groter zijn dan de machine zelf, want die is 36 cm lang, 38 cm hoog en 39,5 cm diep.

Het materiaal waaruit de objecten gemaakt wordt bestaat voorlopig uit PLA (Polylactic acid, ook wel Polymelkzuur genoemd). Dit is een materiaal die niet hitte bestendig is. Het is dus nog even wachten op betere materialen. Het materiaal vindt je terug in de vorm van opgerolde draden die aan het toestel zijn bevestigd door middel van bobijnen.

We weten ook nog niet of er schadelijke stoffen vrijkomen tijdens het verwerkingsproces van het object. Hier tasten we nog even in het donker.

Het maken van een object neemt volgens ons ook nog heel veel tijd in beslag. Zo heb je gemiddeld bijna een halve dag geduld nodig om een object te laten verschijnen. Even rap iets bijmaken omdat je het tekort hebt zit er voorlopig nog niet bij.

Er dient volgens ons ook nog wat verder gewerkt te worden aan het design zodat het een pareltje wordt binnen in het interieur in plaats van een ingewikkelde high-tech machine met tal van draden.

Enkel handige mensen kunnen voorlopig zo'n toestel in elkaar steken, want er hoort een heel stappenplan bij dit toestel en je dient al wat inzicht en kennis te hebben van CAD programma's.

Het is dus nog even wachten op een kant en klaar toestel die je in de betere elektro zaak kan aanschaffen, thuis uit te pakken en meteen in gebruik te nemen.

Dit alles schrikt waarschijnlijk nog vele mensen af om nu al zo'n toestel in huis te hebben en er mee aan de slag te gaan.

Toekomst
Als de 3D printers nog wat sneller gaan werken, een mooier design meekrijgen en kant en klaar in de winkel aangekocht kunnen worden, dan zal dit de beste uitvinding van deze decennia worden. Volgens ons is dit de uitvinding die de komende jaren zal boomen. Iedereen zal zo'n 3D printer voor in huis willen hebben. Net zoals de GSM, de Smart Phone, tablet, de microgolfoven, een wasmachine en het internet zal het een essentieel onderdeel van ons leven worden. Wij zijn in ieder geval dol enthousiast en verwachten heel veel van de volgende 3D printer modellen.

No comments:

Post a Comment