Search trough the ArchiVision Directory:

Tumulus, Obelisken, Megalieten, Dolmens, Menhirs en Grafheuvels

Begraafplaats monumenten Carnac
Tumulussen, grote Obelisken, Megalieten, Dolmens, Menhirs en Grafheuvels waren begraafplaatsen Stonehenge.
en monumenten uit de oudheid. Zo herdachten deze mensen hun Goden en hun overledenen. Dit gebeurde al van 4000 jaar voor Christus en dit over heel het Europese Continent. Dit is rond de periode waar ook andere beschavingen zoals de Egyptenaren en de Grieken een grote bloei kenden. Men komt de monumenten in grote aantallen tegen in Frankrijk en Duitsland, maar ook in Engeland, zijn tal van grafmonumenten uit de oudheid terug te vinden, denk maar aan

Grote Dolmen in Dol-de-Bretagne
Bretagne (Frankrijk)
In Bretagne, een Franse provincie, zijn er de talloze Megalieten terug te vinden. Carnac is zo'n plaats waar vele van deze Megalieten bewaard zijn gebleven. Een eenzame Dolmen kan je bezoeken in Dol-de-Bretagne. Verder in Bretagne vind je ook nog Dolmens terug in Camaret-sur-Mer en Locmariaquer. In Le Cairn du Barnenez kun je de best bewaarde grafheuvel bezoeken. Vroeger moeten er nog veel meer van die stenen aanwezig zijn geweest maar in de Romeinse tijd en de Middelleeuwen had men geen oog voor deze monumenten en de stenen werden dan ook veelal gebruikt om gebouwen mee te bouwen.

Onderzoek vanuit de lucht
Tal van monumenten zijn door tal van omstandigheden omver gevallen zodat je niet direct kunt zien dat het om een omver gevallen Dolmen gaat. Pas als je vanuit de lucht gaat kijken kun je zien dat het om een grafmonument gaat die meestal in een bepaalde lijn of cirkel liggen.

Grote en belangrijkheid
De Dolmens werden meestal van groot naar klein geplaatst. De grootste Dolmen stond waarschijnlijk voor een overleden leider, daarna kwam een iets kleinere voor een iets minder belangrijk persoon binnen de gemeenschap.

Misverstanden
Men gaat er soms van uit dat de Kelten de grondleggers zijn van Tumulus grote Obelisken, Megalieten, Dolmens, Menhirs en Grafheuvels maar dit is niet zo. Deze monumenten stammen uit de oudheid en zijn soms al 4000 jaar oud. De Kelten waren er pas van af 400 jaar voor Christus. De reden waarom deze monumenten aan de Kelten worden gelinkt komt door de veroveringen van de Romeinen. Die waren van mening dat deze monumenten vroeger door de Kelten waren gemaakt daar deze bevolking in gebieden leefde die bezaait was met deze grafmonumenten. Maar ook de strips van Asterix en Obelix waar de Galliƫrs zogezegd tijdens de Romeinse Tijd met dolmens rond liepen geeft een verkeerd beeld van hoe oud en tot welke oude beschavingen deze stenen monumenten behoren.

No comments:

Post a Comment