Search trough the ArchiVision Directory:

Amazone rivier feiten: afmetingen, geschiedenis en wilde dieren

De Amazone rivier stroomt grotendeels door het Amazoneregenwoud en het Amazonebekken. Een mooi stukje ongerepte natuur gelegen in Zuid-Amerika, bekend om zijn dichte oerwouden en unieke fauna en flora.

Amazone rivier in afmetingen
De Amazone is de op één na langste rivier ter wereld. Maar ze is wel de waterrijkste, want ze bevat zo'n 2% van al het natuurlijk zoet water ter wereld.

De rivier ontspringt op 5200 meter hoogte in de sneeuw van het machtige Andesgebergte, meer bepaald aan een gletsjer in Peru, zo'n 190 km van de Grote Oceaan vandaan. In tegenstelling tot vele andere rivieren kiest de Amazone rivier voor een zo lang mogelijke weg van 6516 km met honderden kronkelde s-bochten. Met zijn 6516 km is de Amazone-rivier zo'n 2 keer langer dan de Mississippi-rivier en 5 keer langer dan de Rijn. Om u een idee te geven van zijn enorme lengte: dit is ongeveer de afstand van Berlijn tot New York.

Van bijrivieren tot de Atlantische Oceaan
De Amazone heeft ook nog andere namen zoals: Maranon. De rivier krijgt gezelschap van tientallen andere rivieren, waaronder de Ucayali, die zo Brazilië binnendringt. Als de Amazone de Atlantische Oceaan bereikt dan heeft die het water van meer dan 1100 zijrivieren afgevoerd. Op deze wijze brengt de Amazone per seconde zo'n 200000 kubieke meter water naar de oceaan.

De waterstromen hebben gedurende miljoenen jaren een grote geul, van honderden kilometers lengte, uitgesleten op de oceaanbodem. Deze is te herkennen aan de gele kleur die fel contrasteerd met de blauwe kleur van de oceaan. Deze zoetwaterstroom komt vanaf de kust zo'n 320 kilometer ver in de oceaan.

Het dierenrijk in en rond de Amazone rivier
Er leven krokodillen, luipaarden, miereneters, exotische vogels zoals papegaaien en tal van gevaarlijke insecten. Het water bevat zo'n 30 keer zoveel vissoorten dan in alle Europese rivieren samen.

In het bijzonder hebben we nog de roze rivierdolfijnen, die tijdens het regenseizoen de hoofdrivier verlaat en het overstroomde regenwoudgebied in zwemt. Ze zwemmen en jagen er in groep tussen de bomen.

Geschiedenis
Toen de conquistador Fransisco de Orellana in 1541 met zijn honderd manschappen in zijn schip de kronkelende Amazone rivier afvoer, dacht hij op een bepaald moment dat de krijgers, die hem en zijn manschappen met vergiftigde pijlen bestookten, vrouwen waren.
In het reisverslag werden zij 'Amazonen' genoemd en vervolgens werd de rivier hiernaar vernoemd.

Een stukje geschiedenis en wat weetjes over het Amazonewoud; de groene long van de wereld. Iedereen zou dit uniek stukje natuur moeten koesteren en beschermen. En hopelijk mogen onze kinderen en kleinkinderen en achterkleinkinderen dit ook.

No comments:

Post a Comment