Search trough the ArchiVision Directory:

Extensies van grafische bestanden + uitleg

Grafische bestanden zijn er in veel verschillende soorten, types en compressies. De grote variëteit die wordt gecreëerd door de zovele beschikbare programma's om grafische bestanden te manipuleren en op te slaan. Ieder programma heeft zo zijn eigen extensie maar er zijn ook standaard formaten zoals jpg, gif en png die uitstekend dienen voor het web.

.xcf
Gimp is een gratis programma om foto's te bewerken een alternatief voor het betalende PhotoShopMeer over Gimp lees je hier.

.psd
PhotoShop bestand.

.bmp
Windows Bitmap, door Windows ontworpen.
compressie types: niet, RLE, dib.

.gif
CompuServer bestand, enkel beschikbaar in 256 kleuren, geschikt voor kleine filmpjes op het web. 
compressie types: geen (automatisch LZW),
compressie functies: 89a-formaat hier kunt u zelf het aantal kleuren kiezen en instellen, de index instellen, de functies interlaced afbeelding en 1 transparante kleur aan/uit vinken.
87a-formaat hier kunt u enkel de interlaced functie aan/uit vinken. Er wordt automatisch een transparante kleur ingesteld, enkel de gebruikte kleuren in de tekening worden opgeslaan dus kunt u het aantal en welke kleuren niet zelf kiezen en instellen. Dit heeft tot gevolg dat de juiste aantal en verschillende kleuren automatisch worden ingesteld.

.jpg
JPEG Bitmaps, komt veel voor op het internet daar het kleine bestanden zijn. Een nadeel hierbij is dat te veel gecomprimeerde bestanden een zeer lage kwaliteit opleveren van het beeld maar dan ook zeer weinig plaats innemen op de harde schijf. Ze kunnen dus zeer snel geladen worden op het internet.
compressie functies: JPEG-indeling: uitwisselingsindelig (JPEG/JFIF) of TIFF JPEG (JTIF)
subindeling: standaard (4:4:4), optie 1 (4:1:1) (kleinste bestand) of optie 2 (4:2:2)
kwaliteitsfactor: 2-255 of 1-100% (van klein naar groot bestand)
Kleinste jpg bestanden maken met FastStone, zonder kwaliteitsverlies.

.png
Portable Network Graphics, een grafisch bestand, speciaal ontwikkeld voor websites. Dit type bestand heeft wat mee van gif bestanden maar met dit verschil dat er in meer kleuren kan opgeslagen worden. En dit met een redelijk klein bestand. Dit bestandstype is nog maar recent in het leven geroepen ten opzichte van andere grafische bestanden. Zo werd PNG in 1995 in het leven geroepen als alternatief voor GIF bestanden.
compressie types: Interlaced (Adam7) en mogelijkheid om een niveau van de compressie aan te duiden.

.pcx
PaintBrush
compressie types: automatisch RLE)

.tif
TIFF Bitmap
compressie types: niet, LZW, PackBits, Huffman, CCITT3-1Dim, CCITT3-2Dim, CCITT4

.cpt
Corel HOTO-PAINT Image
compressie types: niet, LZW, PackBits, Huffman, CCITT3-1Dim, CCITT3-2Dim, CCITT4

.art
America Online ART File

.djv,djvu, iw4
AT&T DjVu Image
.emf
Windows Enhanced Metafile. Dit zijn vectoriële bestanden met een zeer klein aantal bytes.

.fpx
FlashPix

.icn
AT&T / Multigen

.ico
Wordt gebruikt voor het bewaren van iconen. Hierbij worden een aantal bestanden opgeslagen van de zelfde afbeelding. De afmetingen van de afbeeldingen zijn altijd vierkant. Je heb de keuze tussen onderstaande aantal pixels: 8x8 - 16x16 - 32x32 - 64x64 - 128x128 - 256x256 

.iff, ibm, ilbm
Interchange File Format image (ILBM)

No comments:

Post a Comment