Search trough the ArchiVision Directory:

Berner Oberland (Zwitserland)

Bergen, rivierdalen en meren bepalen het landschappelijk karakter van het midden van Zwitserland. Hier liggen de Alpen van het Berner Oberland. Vanuit de verte lijkt het een gewone bergketen, maar in werkelijkheid is het een afwisselend gebergte met machtige toppen, steile rotswanden, gletsjers, glooiende weiden en nauwe kloven met enorme watervallen. Aan de voet van deze bergen liggen diverse grote meren, zoals de Brienzer See en de Thuner See. In feite zijn de meren bekkens in de langgerekte dalen, waar het water van de bergen zich verzamelt. Zo ontstond de grillig gevormde Vierwaldstatter See ongeveer 20.000 jaar geleden. De talrijke passen in het Alpengebied zijn van oudsher van veel betekenis geweest voor handel en verkeer. De grote gletsjers in de ijstijden hebben soms doorgangen uitgeschuurd in de bergkammen.

Bern is de hoofdstad van het gelijknamige kanton en sinds 1848 ook van de Bond van Zwitserse staten. Ondanks de toenemende industrialisering heeft het kanton Bern nog altijd een agrarisch karakter. Kaas, jaarlijks zo'n 125.000 ton, hoort met andere melkproducten tot de belangrijkste exportartikelen. Vooral de emmentaler is over de hele wereld bekend. Rond de Vierwaldstätter See liggen de kantons die een grote rol speelden in de ontstaansgeschiedenis van Zwitserland.

In veel plaatsen rond de Vierwaldstátter See worden de helden uit het verleden nog herdacht. De bekendste is wel Wilhelm Tell, die onder andere een standbeeld kreeg in Altdorf. Naast de landbouw - die in belang afneemt - en de industrie, vormt het toerisme een belangrijke bron van inkomsten. Luzern, het economische en culturele centrum van deze streek, is bij velen favoriet voor een dagbezoek of langer verblijf.

De bergen, de meren en de steden van het het Berner Oberland en de Vierwaldstátter See hebben de actieve vakantieganger bijzonder veel te bieden. Talrijk zijn de wandelmogelijkheden en ook het fietstoerisme krijgt steeds meer aan­dacht. Zelfs in de hoogste gebieden liggen trajecten voor de mountainbikes. De imposante meren hebben faciliteiten voor allerlei soorten van watersport, sensationeel is raften. Minstens zo avontuurlijk is een geruisloze afdaling aan een kleurig scherm bij het parapente. Bovendien zijn de wintersportmogelijkheden in het Berner Oberland haast onbeperkt.

De veelkleurige alpenflora, de schitterende vergezichten, de bloemrijk versierde boerenwoningen, de laaghangende bewolking in een stil dal: dit boeiende vakantiegebied laat een aaneenschakeling van bijzondere indrukken achter.

No comments:

Post a Comment