Search trough the ArchiVision Directory:

De man die rijk werd van de Mexicaanse griep

Robert Bischofberger,
uitvinder Tamiflu
De man die rijk werd van de Mexicaanse griep & het frappantste ooit over de Mexicaanse Griep - Gaat de Mexicaanse een stille dood te gemoed of zullen we er nog van horen?

In volle pandemie ziet één man zijn kassa rinkelen per nieuwe griepval: Mister Tamiflu, oftewel Norbert Bischofberger. De Oostenrijkse wetenschapper vond de virusremmer die nu aan de lopende band wordt voorgeschreven meer dan tien geleden uit. Hij word rijk dankzij de hype rond de Mexicaanse griep, net als de rest van de grieplobby. "Wie deze griep ernstig noemt, verdient er geld aan", stelt de Vlaamse epidemioloog Luc Bonneux.

De Zwitserse farmareus Roche kan de vraag naar Tamiflu amper bijbenen. Weinig geweten is echter dat Roche per dosis een paar dollar doorsluist naar Gilead, een Amerikaans biotechbedrijf.
De CEO van Gileard is Norbert Bischofberger (55), een Oostenrijker die het middel in 1994 ontwikkelde. Als kind was hij al bezeten door wetenschap. Hij zat liever in een labo dan op café en studeerde chemie in Innsbruck, Zürich en aan de Amerikaanse Harvard-Universiteit. Toen hij begon bij Gilead in Silicon Valley, waren ze welgeteld met twintig mensen. In 1992 las Bischofberger over een nieuwe molecule die griepverspreiding bij muizen tegenging. Enige probleem was dat die geïnhaleerd moest worden. Met zijn team werkte hij dan twee jaar lang aan een griepremmer om in te slikken.

Sensatie

Tamiflu betekende de doorbraak voor Gilead. De licentie werd verkocht aan het Zwitserse concern Roche, maar het patent bleef in eigen handen. Nu telt het bedrijf 1800 medewerkers en heeft het een marktwaarde van 30 miljoen dollar (21 miljoen euro). De pandemie maakt dat plaatje nog mooier. Analisten schatten de Tamiflu-royality's voor de komende twee jaar op 600 miljoen dollar (416 miljoen euro). Ook Bischofberger zelf boert goed. het zakenblad 'Forbes' becijferde zijn jaarloon vorig jaar op 4,3 miljoen dollar (bijna 3 miljoen euro). Toch menen zijn collega's dat Bischofberger gedreven is door de wetenschap, niet door geld. "Niemand kijkt op zijn doodsbed terug naar al het geld dat hij heeft verdiend. Je wil iets goed doen voor de mensen", zegt Bischofberger zelf. "De dreiging van een nieuwe bacterie of virus is groter dan die van een nucleaire oorlog." Hij heeft ook zelf een voorraadje Tamiflu in de koelkast voor zijn vrouw en twee kinderen.
Een maat voor niets, meent epidemioloog Luc Bonneux, die vraagtekens plaatst bij de nobele bedoelingen. "Dit is een goedaardige griep, milder dan de vorige wintergriep en niet meer dan een zware maar korte verkoudheid, die wel zeldzaam ernstig kan uitpakken. Wie het tegendeel beweert, verdient er waarschijnlijk geld aan", aldus Bonneux. "Een hele internationale lobby is bezig, met bangmakerij. Universiteiten werken steeds vaker samen met de industrie - uit geldnood - waardoor in het buitenland academici zich er niet voor schuwen sensatie te verkondigen met een wetenschappelijk keurmerk Ronduit schandalig." Hij schetst een somber beeld van de grieplobby. "Sinds de jaren 90 was er weinig griep. Wie er mee bezig was, had weinig patiënten en bijgevolg weinig geld. Niemand was geïnteresseerd in Tamiflu, een slecht werkende virusremmer. SARS betekende een breekpunt, en zette ademhalingsziekten weer op de voorgrond. De vogel-griep werd in 2005 opgepoetst - die was helemaal niet nieuw - en meteen werd de link gelegd met de Spaanse griep van 1918. Roche heeft meloenen verdiend aan de vogelgriep. En nu slaat iedereen Tamiflu in. Het is intussen nochtans bewezen dat griepremmers niet werken om een pandemie in te dijken. De politici durven echter geen enkel risico nemen. Nu, in België valt het goed mee. Marc Van Ranst levert uitstekend werk, maar het is moeilijk om als enige land verstandig te blijven."

FRAPPANTSTE OOIT OVER MEXICAANSE GRIEP

In de nazomer van 2009, nadat iedereen overal ter wereld op reis is geweest zou een zeer groot deel van de bevolking deze ziekte rondverspreiden met alle gevolgen van dien. Wel waar blijven die grote gevolgen, in deze nazomer is het zelfs zo dat we er NIETS meer van horen. Is de epidemie niet aangeslagen of zo. Er zijn vele mensen op reis vertrokken ondanks de vele waarschuwingen om thuis te blijven en Tamiflu bij de hand te hebben, en wat blijkt het hele gedoe is nooit zo fel uitgebarsten als de media ons vertellen. Allemaal opgeblazen toestanden, bangmakerij en geldklopperij als je heb mij vraagt. En het frappantste is dat het continent met de meeste armoede, honger en ziektes als Aids, Afrika dus, nog in de verste verte in aanraking heeft gekomen met het griepvirus. Je zou denken als het virus zich daar vestigen en verspreiden zou wel eens de helft van de Afrikaanse bevolking uitgeroeid zijn.

En wat blijkt: ER IS NOOIT EEN GEVAAR GEWEEST VOOR DE WERELDGEZONDHEID, NOG BETER, MEN SPREEKT NIET MEER OVER DE MEXICAANSE GRIEP.

Conclusie: HET WAS ALLEMAAL OPGEBLAZEN DOOR DE MEDIA IN GANG GEZET DOOR BEDRIJVEN DIE OP WINST BELUST WAREN PURE COMMERCE DUS.

Tamiflu in Nederland is gratis met voorschrift
De griepremmer Tamiflu is in Nederland gratis verkrijgbaar bij apotheken, als je een voorschrift hebt. Tamiflu was vroeger ook al gratis te verkrijgen via de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD). Schrijft de huisarts het voor, dan moet je betalen. "Maar het aantal gevallen is nu zo aan het stijgen, dat de GGD's het binnenkort niet meer aankunnen", aldus een woordvoerder van de apothekerskoepel KNM

No comments:

Post a Comment