Search trough the ArchiVision Directory:

Besparen op energie en hiermee geld verdienen

Hoe kun je energie en geld besparen en zo het milieu en uw portefeuille een handje helpen?

Hieronder staan een aantal tips die u zelf kan uitproberen. Sommige trucjes zullen u misschien al bekent in de oren klinken maar aarzel niet om ze ook eens uit te proberen. Sommige tips zullen een groot effect hebben op uw portefeuille en dan wel in de positieve zin. Veel geluk en succes met onderstaande tips.
Laat uw wasgoed in de zomer aan de waslijn drogen.

Zet uw verwarmingsketel op zomerstand. Heeft uw verwarmingsketel geen zomerstand, dan kunt u ook besparen door de temperatuur van uw ketel manueel lager te zetten.

Om overdag maximaal van een frisse woning te kunnen genieten, is het belangrijk zo veel mogelijk te ventileren tijdens de koele avond en de nacht.

Hou de zon buiten door op de binnenkant van uw raam een zonwerende folie te kleven.

Airco zorgt voor een fris gevoel, maar behoort niet tot de meest energiezuinige oplossingen. Gebruikt u toch een aircosysteem, dan kunt u tot 25% op uw energieverbruik op jaarbasis besparen door de ingestelde temperatuur 1 graadje hoger te zetten.

In de winter kunt u net het omgekeerde doen, zet uw thermostaat 1 graad lager en draag desnoods een dikkere trui.

Wist u dat u meer energie verspilt als u de verwarming 2 keer op een dag van 5 graden naar 20 graden moet. Bijvoorbeeld: als u overdag gaat werken wordt de verwarming 's ochtends aangestoken gedurende 1 à 2 uur hierbij moet de temperatuur bijvoorbeeld van 10 graden naar 20 graden in een zeer korte tijd en dit vergt veel energie en geld. Na twee uur slaat de thermostaat weer af en wordt het terug 10 graden tot u rond 17u terug komt dan wordt er weer veel energie gevraagd om van 10 graden naar 20 graden over te gaan om de avond door te brengen. Als u nu eens 's ochtends van 15 graden naar 20 gaat en deze overdag als u weg bent op 17 graden te zetten dan wordt er de dag door een hoger warmte peil gehouden maar de energie verspilling hiervan is miniem als u 's avond terug naar 20 graden over gaat, er moet minder energie in 1 keer gevraagd worden van uw verwarmingstoestel wanneer er van 17 graden naar 20 graden verwarmt, 3 graden opwarmen is peanuts in vergelijking met 10 graden meer moeten opwarmen. En wie zegt er dat het 20 graden moet zijn het kan evengoed met 19 graden of 19,5 graden. Weeral centjes die je voor iets anders kan gebruiken.

Sluit toestellen zonder schakelaar (zoals kruimeldief, elektrische tandenborstel) aan op schakelstopcontacten om sluimerverbruik te voorkomen.
Ontdooi uw koelkast en diepvriezer regelmatig.
Vervang uw klassieke gloeilampen door spaarlampen.
Gebruik geen oude diepvriezer, de oude generatie diepvriezers slorpen zeer veel energie op.
Gebruik het juiste programma voor uw vaatwasser, wasmachine en droogkast.
Kies huishoudapparaten met een A-label.
Als u een batterij oplader hebt, haal deze dan uit het stopcontact als de batterijen opgeladen zijn, dit is ook veel beter voor de oplaadbare batterijen zelf, zo gaan ze langer mee.

Stadby
Laat uw toestellen niet op standby of waakstand aanleggen maar doe deze 's avonds toe, zo bespaar je 's nachts elektriciteit.
Wist u dat het verbruik door een toestel in waakstand tot 10% van uw totale elektriciteitsverbruik zet deze apparaten gewoon uit. Zoals de televisie zet hem niet op stand-by, je weet wel dan gaat dat rode lampje branden terwijl de televisie uit gaat, nu ja 'uitgaat', het lampje zelf verbruikt de hele dag door energie en 365 dagen op een jaar maal 25 jaar is al behoorlijk veel energie die verloren gaat enkel en alleen omdat u de televisie niet echt uit doet met de aan en uit knop. Dit geldt trouwens ook voor andere toestellen zoals pc en andere gadgets. Doof de rode controlelampjes die dag en nacht branden. Ze kunnen tot 10% van uw elektriciteitsverbruik uitmaken.
Schakel uw televisietoestel volledig uit als u die niet gebruikt
De afstandsbediening maakt het u gemakkelijk! Maar een toestel in sluimerstand verbruikt wel degelijk elektriciteit. Schakel het dus volledig uit. In sluimerstand verbruiken sommige televisietoestellen 200 keer meer dan andere. Het sluimerverbruik schommelt tussen 0,1 en 20 watt per uur.
Schakel uw computer uit als u die niet gebruikt
Wist u dat een gemiddelde computer tot vijf keer meer energie verbruikt dan een moderne televisie? Een computer gebruikt niet alleen energie voor zijn scherm, maar ook voor onderdelen als de harde schijf en de ventilator. Ook andere randtoestellen (scanners, modems …) verbruiken energie als ze in sluimerstand staan. Schakel ze dus uit als u ze niet gebruikt.
Verwijder gegevens van uw dvd-recorders of faxtoestellen
Moderne toestellen, zoals dvd-recorders, slaan een hele resem informatie op in het geheugen. Dat geheugen heeft energie nodig. Verwijder daarom gegevens uit het geheugen van uw dvd-recorder of faxtoestel, zodra u ze niet meer nodig hebt.

Sluit toestellen zonder schakelaar aan op schakelstopcontacten
Draadloze toestellen met herlaadbare batterijen, zoals kruimeldieven, telefoons en elektrische tandenborstels verbruiken permanent energie als ze opladen. Zelfs helemaal opgeladen verbruiken ze nog energie!
Sluit toestellen zonder schakelaar aan op schakelstopcontacten om sluimerverbruik helemaal uit te sluiten. Doe dat ook voor toestellen met transformatoren. Die verbruiken permanent energie, zelfs als het ingeschakelde toestel niet werkt. Ook dimmers verbruiken energie, zelfs als het licht niet aan is. Plaats een schakelaar voor de transformator en vermijdt zo sluimerverbruik. En bespaar tot 20 euro per jaar.
Lijst van toestellen die elektriciteit verbruiken in sluimerstand
Hier vindt u een lijst met toestellen die elektriciteit verbruiken in sluimerstand: babyfoon, elektrische treintjes, elektronisch speelgoed, computer en randtoestellen, espressomachine, koffiezet, fax, gsm-lader, diefstalbeveiliging, nachtlampje, kruimeldief, schakelklok van de oven, radio, schotelantenne, televisie, decoder, video, dvd-speler en recorder, waterbed, wekkerradio, ...

Verlichting
Uw woning verlichten en toch energie besparen, dat kan. Het volstaat enkele basisregels toe te passen.
Doe systematisch het licht uit als u een kamer verlaat.
Een lamp aan- of uitknippen, verbruikt geen extra energie. Zowel bij een klassieke lamp als bij een spaar- of TL-lamp. Doe dus systematisch het licht uit als u een kamer verlaat.
Vervang uw klassieke gloeilampen door spaarlampen
U verbruikt heel wat minder energie als u klassieke gloeilampen vervangt door spaarlampen, vooral in ruimtes waar de lamp lang brandt.
Denk aan automatische tijdschakelaars
Plaats in de garage, inkomhal of kelder een automatische tijdschakelaar die de verlichting na enige tijd uitschakelt. Zo verspilt u geen energie.
Denk aan lichte kleuren voor uw interieur
Kies voor uw interieur lichte kleuren die het licht goed weerkaatsen. Zo hebt u minder kunstlicht nodig.
Vergeet niet dat de daglicht gratis is
Daglicht is gratis. Aarzel dan ook niet om kunstlicht te vermijden als er nog voldoende daglicht binnenvalt.Verlicht u een ruimte langer dan 30 minuten, gebruik dan best spaarlampen. De spaarlampen van vandaag zijn niet meer te vergelijken met die van de eerste generaties. Ze zijn kleiner, zien eruit als een peertje en stralen een veel aangenamer licht uit. Er bestaan zelfs al spaarlampen voor buiten. Spaarlampen mogen dan wel duurder in aankoop zijn dan klassieke gloeilampen, toch verbruiken ze gemiddeld vijf keer minder energie. Bovendien gaan ze ook acht tot zestien keer langer mee. Op een jaar kan u het prijsverschil terugverdienen!

De verwarming
Energie besparen en het gezellig warm hebben. Iedereen kan het! Bespaar zonder aan comfort in te boeten. Gewoon met enkele nuttige en gemakkelijke tips.
De temperatuur ‘s nachts lager zetten
Zet de verwarming een half uur voor het slapen gaan in nachtstand. ‘s Nachts is een temperatuur van 15 à 16 °C ideaal. Zo gebruikt u ’s morgens ook minder energie om uw woning weer op te warmen. Kortom, met deze twee eenvoudige gewoontes bespaart u onmiddellijk energie, zonder aan comfort in te boeten.

1 °C minder
Een graadje verschil kan 6% uitmaken op uw energieverbruik. Zet daarom de temperatuur 1 °C lager en verminder zo uw energieverbruik. Met thermosstatische kranen kunt u makkelijk de temperatuur instellen die voor u aangenaam voelt. Meestal is dat tussen de 19 °C en
de 21 °C.

Ontlucht regelmatig uw radiatoren
Door regelmatig uw radiatoren te ontluchten, haal je meer rendement uit uw verwarming. Ook stof houdt de verspreiding van de warmte tegen, dus is het belangrijk regelmatig de toestellen af te stoffen.

Efficiënt verluchten
Een droge woning vraagt minder energie om op te warmen. Elke dag uw woning een kwartiertje verluchten, volstaat om het overtollige vocht af te voeren. Het raam van uw slaapkamer tien minuten openzetten, is al genoeg om de lucht volledig te verversen zonder veel warmteverlies. Een raam dat de hele dag openstaat, verbetert de luchtkwaliteit niet, maar je verliest wel veel warmte, en dus veel energie.

Bedek de verwarmingstoestellen niet
Door uw radiators te bedekken, bijvoorbeeld om een handdoek te drogen, verspilt u energie. En met een elektrische convector verhoogt u bovendien de kans op brand.

Zet uw verwarmingsketel op zomerstand
In de zomer zal de verwarmingsketel niet aanslaan als het een beetje kouder is (bijvoorbeeld 's morgens). Dit is vooral vervelend bij ketels met warmwaterbereiding voor uw sanitaire installatie. Als u een verwarmingsketel en boiler hebt, plaatst u best een programmeerbaar horloge. U kunt zo de uurregeling aanpassen, zodat de verwarming van de boiler op bepaalde tijdstippen opstart. Zo moet de verwarmingsketel niet heel de zomer op temperatuur gehouden worden en zal hij niet opstarten als u maar enkele liters warm water nodig hebt. Dit systeem kan heel het jaar door werken en tot 21% besparen op uw verbruik.

Een goed geïsoleerd huis is goud waard
Met kleine aanpassingen of verbeteringen aan uw verwarming, realiseert u voelbare besparingen. Zo wordt een kleine investering van tijd en geld al snel een rendabele belegging!
Isoleer uw leidingen
De leidingen van uw verwarming isoleren, is gemakkelijk en goedkoop. Dat is vooral nuttig als de leidingen door niet-verwarmde ruimtes lopen, zoals kruipruimtes, kelder en zolder. Zo gaat minder energie verloren.

Plaats thermostaatkranen
Rust uw radiators en convectoren uit met thermostaatkranen en regel zo de temperatuur kamer per kamer. Een precieze afstelling is uw garantie op energiebesparingen, zonder comfortverlies! Heeft een van de kamers al een kamerthermostaat? Dan hoeft u geen thermostaatkraan te installeren.

Warm water
Warm water is onmisbaar geworden. Maar water verwarmen vraagt energie! Met enkele eenvoudige en logische tips kunt u uw verbruik heel gemakkelijk beperken.
Neem liever een douche dan een bad.
Een douche verbruikt drie keer minder water dan een bad. Zo bespaart u heel wat energie.
Lopend water, lopende kosten.
Warm water is nodig om zich te scheren, maar niet om z’n tanden te poetsen. Laat bovendien de kraan niet openstaan, terwijl u zich scheert of de tanden poetst!
60 °C, de ideale temperatuur voor een waterboiler.
Uw waterboiler instellen op 60 °C is ideaal. Zo bespaart u niet alleen energie, maar gaat uw waterboiler ook langer mee en is er minder kalkaanslag.
Gebruik een spaardouchekop.
Een spaardouchekop is gemakkelijk te installeren en goedkoop. Zo bespaart u op warm water zonder comfortverlies.
Isoleer uw warmwaterleidingen.
Hoe langer de warmwaterleidingen, hoe meer energie verloren gaat. Ligt de badkamer ver verwijderd van de keuken? Dan is een gedecentraliseerde installatie met een afzonderlijke waterboiler zuiniger. Isoleer in elk geval de leidingen die door niet-verwarmde ruimtes lopen.

Wassen, drogen en strijken
Vul uw machine volledig, maar steek ze ook niet te vol.
Een propvolle machine wast niet goed. Een wastrommel is perfect gevuld als uw hand nog tussen het wasgoed en de trommelwand past.
Hebt u niet genoeg wasgoed om uw machine te vullen? Kies dan voor het spaarprogramma. Toch verbruikt een volle machine met een standaardprogramma nog altijd minder dan twee wasbeurten met een spaarprogramma.
Gebruik de juiste hoeveelheid waspoeder.
Te veel schuim vermindert de waskracht. Met de juiste hoeveelheid waspoeder bespaart u niet alleen op uw energie maar ook op uw wasproduct.
Gebruik altijd het juiste programma.
Voor elk type van kleding en elke graad van vervuiling bestaat een aangepast programma met een ander energieverbruik. Gebruik dus altijd het juiste programma. Kies een lagere temperatuur voor wasgoed dat niet zo vuil is.
Ontkalk regelmatig uw machine.
Een regelmatig ontkalkte wasmachine gaat langer mee en verbruikt minder. Goed, maar hoe? Dat staat meestal vermeld in de handleiding van uw machine.
Schakel uw machine na afloop uit.
Schakel uw machine na afloop uit om geen onnodige elektriciteit te verbruiken.
Vul uw droogkast maar voor de helft.
Een halfvolle droogkast droogt beter. Een volledig gevulde droogkast verbruikt trouwens meer energie.
Zwier uw was goed uit.
Goed gezwierd wasgoed (met een centrifugesnelheid van minstens 1 200 toeren per minuut) droogt sneller.
Kies het programma in functie van de stof en de gewenste droogte.
Bepaalde materialen, zoals synthetische stoffen, drogen sneller dan andere. Kies dus een programma in functie van de stof en de gewenste droogte.
Laat kleren die u nog moet strijken niet te lang drogen. Een korte droogtijd bespaart niet alleen energie, het maakt het strijken ook gemakkelijker.
Maak de filter van uw droogkast regelmatig schoon.
Zo verhoogt u de efficiëntie van het toestel.
Droog uw wasgoed zo vaak mogelijk aan de waslijn.
Een droogkast verslindt veel energie. Uw wasgoed drogen aan de waslijn of op een droogrek kost helemaal niets ...
Een droogkast met luchtafvoer verbruikt minder.
Een droogkast met condensatie of met luchtafvoer: welk toestel kiezen? Een droogkast met condensatie verbruikt iets meer dan een met luchtafvoer. Zo stopt een toestel met elektronische bediening ook automatisch als uw wasgoed droog is, en bespaart dus meer energie.
Gebruik een weerkaatsende strijkplankovertrek.
Met een strijkplankovertrek die de warmte weerkaatst, kunt u heel wat besparen.
Zet het strijkijzer na gebruik uit.
Zet het strijkijzer uit als u klaar bent. Niet alleen om energie te besparen, maar ook uit veiligheid.
Een stoomstrijkijzer verbruikt minder energie.
Is uw strijkijzer aan vervanging toe? Een stoomstrijkijzer is sneller en verbruikt minder energie.

Eten klaarmaken, koken, afwassen
Schakel uw elektrische kookplaat uit op het einde van de kooktijd
Bij elektrisch koken komt heel wat restwarmte vrij. Gebruik deze, door de kookplaat voor het einde van de kooktijd uit te schakelen.
Zet een deksel op uw kookpotten.
Zo spaart u tijd en energie. Een kookpot met dezelfde diameter als de kookplaat verbruikt ook minder energie.
Kook met weinig water.
Aardappelen en groenten moeten maar voor een derde onder water staan.
Kies kookpotten van goede kwaliteit, met een vlakke en voldoende dikke bodem.
Kookpotten van goede kwaliteit, met een vlakke en voldoende dikke bodem geleiden de warmte het best. En zo verbruikt u minder energie.
Vul uw vaatwasser volledig.
Vul uw vaatwasser volledig, voor u een wasbeurt start.
Spoel vaatwerk niet systematisch af.
Spoel vaatwerk dat niet zo vuil is, niet systematisch af voor u het in de vaatwasser zet. Zo verbruikt u minder water voor hetzelfde resultaat.
Kies een aangepast wasprogramma.
Met een snel programma verbruikt u minder energie.
Gebruik niet te veel vaatwasmiddel.
Met minder, is uw vaatwerk even goed gewassen en u beschermt het milieu.
Maak de filter regelmatig schoon.
Maak de filter regelmatig schoon voor een beter resultaat.
Gebruik een ontkalkingmiddel.
Een ontkalkingmiddel verhoogt de levensduur van uw vaatwasser en beperkt uw energieverbruik.
Zorg voor een goede luchtcirculatie rond uw koelkast.
Door te zorgen voor een goede luchtcirculatie rond uw koelkast, kunt u energie besparen. Plaats daarvoor de koelkast op enkele centimeters van de muur. Bij een ingebouwde koelkast verloopt de luchtcirculatie langs ventilatieroosters boven en onder het toestel.
Behoud de temperatuur van uw koelkast op 4 °C.
Om voedingsmiddelen te bewaren is 4 °C de ideale temperatuur. Bij een hogere temperatuur kunnen ze bederven. Een lagere temperatuur verbruikt meer energie dan nodig. U kunt de precieze temperatuur meten door in het midden van de koelkast een thermometer te plaatsen.
Ontdooi diepgevroren voedingsmiddelen in de koelkast.
Ontdooi diepgevroren voedingsmiddelen tijdig in de koelkast. De koude die vrijkomt, vermindert het energieverbruik.
Bescherm uw scharnieren.
Door te veel gewicht in de koelkastdeuren te plaatsen, kunnen de scharnieren buigen. En een koelkast met een slecht sluitende deur, verbruikt meer energie.
Maak uw condensatieleidingen regelmatig schoon.
Een losstaande koelkast waarvan de condensatieleidingen regelmatig worden schoongemaakt, werkt beter en verbruikt dus minder energie.
Hou bij een stroompanne de diepvriezer dicht.
Hou bij een stroompanne de diepvriezer dicht. Als de panne niet langer dan 24 uur duurt, blijft de temperatuur onder 0 °C.
Let er op dat uw diepvriezer goed sluit.
Een diepvriesdeur die slecht sluit, laat onvermijdelijk koude ontsnappen. Laat een vel papier glijden tussen de deur en de diepvriezer. Voelt u weerstand? Dan is alles in orde. Zo niet, stel dan snel de ophanging van deur af of vraag de hulp van een specialist.
Stof regelmatig de achterkant van uw diepvriezer af en ontdooi hem eenmaal per jaar helemaal voor een betere werking.

Energie opwekken
U zou ook energie kunnen opwekken om terug op het net te steken, zelf te verbruiken of te verkopen.
Zonnepanelen. zijn voorlopig nog in een begin fase maar er zijn flink wat subsidies aan verbonden, u hebt 2 verschillende soorten fotovoltaïsche voorzien u van elektriciteit, deze elektriciteit kan terug op het net gestoken worden. En er bestaan zonnepanelen waarmee u water kan verwarmen.

Hoewel ze er van een afstandje precies hetzelfde uitzien, zijn er verschillende soorten zonnepanelen. En eigenlijk is dat ook al een verkeerde stelling, omdat één van die soorten namelijk als ‘zonnecollector’ bekend staat. Deze twee woorden, die dus door elkaar gebruikt worden, zijn namelijk geen synoniemen. Het betreft totaal verschillende systemen, al is het doel hetzelfde: licht of warmte van de zon omzetten in voor de mens bruikbare energievormen.

Beginnend met de zonnecollector, de makkelijkste soort. In die bak, het omhulsel van de collector die je vaak op het dak terugvind, lopen een aantal leidingen. Daardoorheen stroomt een medium, vaak water. Omdat de zon deze bak verwarmt, warmt ook het water op. Hoewel het maar een paar graden zijn, scheelt het wel: die paar graden hoeven dan niet meer elektrisch of chemisch te worden verwarmd. De opbrengst van dit systeem wordt verhoogt door een absorbeerplaat, die tussen de leidingen en de afdekplaat zit. Deze vangt zoveel mogelijk zonnewarmte op en houd deze vast. Op die manier wordt het water continu en beter verwarmd.

Het andere type paneel, het echte zonnepaneel, is het fotovoltaïsche zonnepaneel. Een moeilijke naam, vaak afgekort tot PV-paneel (van het Engelse Photo-voltaic), die vrij gemakkelijk te verklaren is. Het eerste deel (foto) geeft aan dat er met licht wordt gewerkt (dat afkomstig is van de grootste ster uit het heelal, de zon). Het tweede stuk, ‘voltaisch’, is afkomstig van het woord Volt, de eenheid voor elektrische spanning.

Met deze informatie in het achterhoofd wordt de kern van de zaak al afgedekt. In het paneel wordt onder invloed van licht elektriciteit opgewekt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van twee platen silicium (min of meer het goud van de elektronica-industrie). Deze hebben namelijk de fijne eigenschap dat er een stroompje tussen gaat lopen als er licht op valt. Die stroom wordt afgetapt en het elektriciteitsnet opgestuurd.
Warmwaterpomp.

Een warmtepomp maakt gebruik van hernieuwbare energie uit de omgeving. De zonnewarmte die in de grond, het grondwater en de lucht opgeslagen zit, wordt met behulp van kleine hoeveelheden elektrische energie in aangename warmte omgezet.

Toepassingsmogelijkheden van een warmtepomp:
- Woningen zowel nieuwbouw als renovatie
- Zwembaden
- Landbouwbedrijven
Industriehallen, showrooms, kantoren


Warmtepompen zijn zo efficiënt dat ze het hele jaar door als enige warmtebron kunnen worden ingezet.

Een systeemvergelijking maakt duidelijk dat de aanschaffingskosten van elektrische warmtepompen in vergelijking met elektrische boilerverwarmingen weliswaar hoger liggen, maar dat de warmtepomp in vergelijking slechts één vierde van de energie verbruikt, zodat ze door haar gunstige werkingskosten het nadeel van de hoge aanschaffingskosten duidelijk overcompenseert.
Heden is de aanschaffingskost van een warmtepomp vergelijkbaar met deze van een stookolie installatie.

De warmtepomp heeft haar plaats verworven onder de mogelijkheden voor warmteopwekking met herbruikbare energie. Zo steeg het marktvolume voor warmtepompen zeer sterk en terecht want de energiebalans van de warmtepomp mag gezien worden.

Brandstofverbruik van uw auto verminderen

1 comment:

vivek optimia said...

Thanks for your great information, the contents are quiet interesting.I will be waiting for your next post.
zonnepanelen kopen

Post a Comment