Search trough the ArchiVision Directory:

Paus Franciscus


Mario Bergolio als kardinaal in 2008
Op 13 maart 2013 werd de Argentijnse kardinaal Jorge Mario Bergolio op zijn 76ste verkozen tot nieuwe paus. Dit na een 26 uren durende conclaaf. omstreeks 19u kwam er witte rook uit de schoorsteen van de Sixtijnse Kapel. De nieuwe paus was verkozen.

Hij moet Benedictus XVI vervangen die van 2005 tot en met 2013 paus was. Paus Benedictus XVI vond dat het tijd was om af te treden. Hij liet alle 115 kardinalen van de wereld samenkomen om een nieuw conclaaf te houden. In het vorig  conclaaf van 2005 was Bergolio 2de favoriet om paus te worden. De duitser Joseph Aloisius Ratzinger werdt toen paus. Maar nu is Bergolio dus verkozen tot paus.

Paus Franciscus is de eerste niet Europese paus ooit. Hij is afkomstig uit Buenos Aires en is nu de 266ste paus van de Katholieke Kerk. Bergoglio is in feite een Jezu├»et en was aartsbisschop van Buenos Aires sinds 2001. Hij wordt gelauwerd om zijn eenvoudig leven en het opkomen voor de zwakkere en minderbedeelde mensen in en rond Buenos Aires. Hij moet nu de kerk structureel gaan hervormen. Hierbij komt zijn kennis van talen en psychologie goed van pas.

Waarom de naam Franciscus?
Bergoglio koos voor de naam Franciscus en verwijst daarmee naar de heilige Franciscus van Assisi en naar Franciscus Xaverius, de oprichter van de jezuïetenorde.

No comments:

Post a Comment