Search trough the ArchiVision Directory:

Brandstofverbruik van uw auto verminderen

gasuitlaat van een auto
Een auto heeft een gemiddeld brandstofverbruik. Deze wordt door de constructeur vermeld door het aantal liter de auto verbruikt op 100 km. Veel auto's hebben volgens de constructeurs een gemiddeld verbruik van rond de 5 liter / 100 km. Veel mensen zijn dan ook teleurgesteld als ze zien dat het echte verbruik veel hoger ligt dan er belooft wordt door de constructeurs. Hierbij moet gezegd dat alle auto constructeurs hun uiterste best doen om zo zuinig mogelijke resultaten neer te kunnen leggen. Daarom doen ze verschillende testen die moeten beantwoorden aan de huidige normen en wetten. Maar de autoconstructeurs houden bijvoorbeeld geen rekening met weersomstandigheden zoals regen en wind, maar enkel met de ideale omstandigheden waarin een auto kan rijden. En omdat veel mensen op zoek zijn om hun auto wat minder te doen verbruiken hebben wij een heel aantal tips verzameld om te bezuinigen op de brandstofverbruik van onze auto's. Want aan de pomp zijn de benzine en diesel prijzen niet mals en het milieu heeft er baat bij dat we met z'n allen zuiniger gaan rijden.

TIPS OM TE BESPAREN OP HET BRANDSTOFVERBRUIK VAN UW AUTO

Hoe meer autostrade je rijdt, hoe meer brandstof je spaart ten opzichte van gewone wegen. Als je op de gewone wegen niet te veel moet optrekken en remmen.

Houdt voldoende afstand tot andere auto's, zo hoef je niet telkens meteen te remmen en terug op te trekken. Uit onderzoek is gebleken dan auto's nog altijd te weinig afstand houden, soms zit er maar 2 meter tussen sommige automobilisten. Dit heeft als gevolg dat er nog altijd veel ongevallen gebeuren door het bruusk remmen van de voorligger. Een bijkomend voordeel van afstand houden is dat je niet steeds direct in de remmen moet gaan om te stoppen, zo kun je rustig de gas was lossen om te vertragen om daarna weer wat gas te geven.

Rem zo weinig mogelijk maar laat u uitbollen tot op het einde van de straat. Dit heet remmen op de motor.

Met de aankoop van een zuinige auto kun je tal val euro’s sparen. Deze auto's zijn herkenbaar aan hun eco-logo. Waar een normale auto bijvoorbeeld 10 liter verbruikt per 100 km zal een zuinige auto gemiddeld maar 4 tot 6 liter of minder verbruiken. Een energiezuinige auto is niet alleen goed voor de portemonnee maar ook voor het milieu je kan er zelfs milieu-premies voor krijgen in sommige landen.

Rijdt altijd rustig en beheerst. Verwissel zo weinig mogelijk van vak. Hou voldoende afstand en vermijdt bruusk remmen.

Zet zo veel mogelijk energie-verslinders zoals airco en elektrisch snufjes uit indien je ze niet nodig hebt. Zet de airco bijvoorbeeld zo weinig mogelijk aan of zet ze op een laag pitje, want dit is een echte energieverslinder.

Schakel tijdig over naar een andere versnelling. Het schakelmoment van diesel-motoren ligt bij 2000 toeren en voor een benzine bij maximum 2500 toeren. laat uw toerenteller niet over de 3000 toeren gaan vooraleer je schakelt maar probeer te schakelen aan 2000 toeren.

Door een goede onderhoud van uw wagen kunt u veel brandstof en onnodige kosten vermijden. Ververs de olie op regelmatige basis en laat uw luchtfilter regelmatig nakijken, een vuile luchtfilter zorgt immers voor een slechte verbranding. Zo komt een deel van de brandstof ongebruikt door de uitlaat in de atmosfeer terecht.

Zorg er voor dat de banden de juiste bandenspanning hebben. Als de banden te weinig zijn opgepompt dan zal de auto meer verbruiken. Dit komt doordat de motor rapper moet draaien om de zelfde snelheid te halen met banden die een kleinere omtrek hebben en een groter raakoppervlakte krijgen met de weg. Alle auto's hebben een maximale druk of spanning op de banden. Als je niet weet hoeveel dit juist is laat je de banden best nakijken of oppompen in een autogarage tijdens een nazicht of onderhoudsbeurt van de auto.

Winterbanden zijn vaak een noodzaak. Leg echter uw winterbanden op uw auto in de juiste periode. Leg ze er niet te vroeg op en laat ze niet te lang op uw auto zitten. De ideale periode is wanneer de temperatuur begint te zakken naar 7 graden. Wanneer het terug wat warmer wordt vervang je ze best terug met de gewone banden. Winterbanden hebben als voordeel dat je tijdens koudere periodes waarin het vaker regent en sneeuwt heel wat veiliger de baan op kan. De banden zijn zo gefabriceerd dat er een betere grip ontstaat met de weg en uw auto zal een kortere rem-afstand hebben wanneer u moet remmen. Dit voorkomt veel ongelukken op gladde wegen, zeker als je bruusk moet remmen.

Zorg ervoor dat uw auto zo weinig mogelijk luchtweerstand ondervind. Met andere woorden: de auto moet zo aerodynamisch mogelijk zijn. Je kunt dit doen door de auto regelmatig te wassen, uw ramen dicht te houden en de fiets- of ski-box te demonteren als je ze niet nodig hebt.

Het spreekt voor zich dat een volgeladen auto meer verbruikt omdat deze dan meer kracht en vermogen nodig heeft om te rijden dan in bijna lege toestand. Laat bijvoorbeeld geen zwaar materialen slingeren in de koffer als je het niet nodig hebt.

Wanneer je veel kilometers aflegt en veel op de autostrade rijdt kunt u overwegen om met een diesel motor te rijden. Die is iets duurder in aankoop dan een benzine motor maar de motor verbruikt meestal minder en diesel-brandstof is nog altijd goedkoper.

Heb je de auto niet veel nodig en doe je weinig autostrade dan ben je beter af met een benzine motor daar de prijs van een benzine auto heel wat lager kan zijn.

Het spreekt van zelf dat hoe groter, hoe meer hij weegt en hoe minder aerodynamisch de auto is, hoe meer hij zal verbruiken. Kies daarom een auto die bij uw noden past. Koop bijvoorbeeld geen grote auto of terrein-wagen als u maar met 2 of alleen bent. 

Een automatische versnellingsbak verbruikt op de dag van vandaag nog altijd meer dan een manuele versnellingsbak. Als je met de normale versnellingsbak op een laag toerental schakelt en niet te snel optrekt bezuinig je al rap één liter op 100 km.

Start-Stop functie
Zet de motor uit als je ergens lang moet stoppen. Bijvoorbeeld in de file, aan de stoplichten of voor de slagbomen van de trein. Een start-stop functie is dan een goede oplossing. De meeste nieuwe wagens zijn hiermee uitgerust. Je ziet deze functie vooral uitgerust wordt bij auto's met een manuele versnellingsbak. Bij automatische versnellingsbakken zie je dit minder.

Vermijdt files. Zo hoef je niet telkens te stoppen en terug aan te zetten. Dit is immers een brandstof verslindende procedure. Zeker als je lang moet stil staan terwijl de motor nog draait. Tegenwoordig zijn er auto's op de markt met een stop en go techniek waarbij de motor wordt stilgelegd als je stilstaat. Zo verbruik je minder als u staat te wachten aan het rood licht of in de file.

Rij zoveel mogelijk op een constante snelheid indien mogelijk. Als je op de autostrade een constante snelheid van 120 km/h rijdt dan verbruikt dit minder dan wanneer je met een schommelende snelheid  zou rijden van tussen de 110 en 130 km/h, omdat je bij een schommelende snelheid telkens terug moet optrekken, wat dan weer meer energieverbruik vraagt.

Trek nooit zeer snel op. Het spreekt voor zich dat de brandstof er dan wat rapper doorvliegt.

Als het koud is laat je uw motor best wat opwarmen voor je vertrekt. Als je direct begint te rijden met een koude motor verbrand deze dubbel zoveel brandstof tot de motor volledig op temperatuur is.

Rij niet als een rally piloot! Het is brandstof verslindend als je als een rally piloot gaat rijden. Bij het rally rijden primeert de snelheid en het snel optrekken. Dit is het tegenovergestelde van wat je moet doen om brandstof te besparen. Hierbij komt dat rally rijden niet echt veilig is, zeker niet in gewoon verkeer.

Je kunt ook veranderen van een benzine auto of diesel auto naar een auto die rijdt met een elektrische motor. Op dit moment zitten hybride auto's in de lift en worden ze vaak over gesubsidieerd door de overheid. Een hybride auto is een auto met twee motoren, een elektrische en een benzine motor. Hierbij ondersteunt de benzine motor de elektrische motor en biedt op deze manier de auto extra vermogen wanneer dit nodig is, zoals bij het optrekken of bij het rijden met hoge snelheden zoals op de autostrade.

Carpoolen is een ideale oplossing om tot de helft te besparen van uw verbruik.

Gebruik het openbaar vervoer. De bus, de trein en de metro zijn goedkope alternatieven om ergens te geraken.

Eco-tuning. Met eco-tuning worden de chips in de motor aangepast om een lager verbruikt te bekomen. Let hiermee wel op want een normale auto die uit de fabriek komt voldoet aan allen normen wetten en standaarden die voorgeschreven worden. Zo is de auto uitgerust voor alle doeleinden waar het voor uitgerust is. Indien je plots met een eco-getunede auto rondrijdt kan het zijn dat je heel wat minder vermogen hebt, wat wel eens lastig zou kunnen zijn als je plots op reis heel wat bergen moet beklimmen. Meer kom je te weten op de website van dynatek. Dit is een bedrijf die auto's tuned.

En als laatste, de zuinigste en meest milieuvriendelijke tip: laat uw voertuig zo veel mogelijk staan en ga met de fiets of te voet naar plaatsen die niet ver gelegen zijn.

Brandstofverbruik berekenen
Tegenwoordig worden alle moderne auto's uitgerust met een brandstofverbruik-meter. Deze heeft aan hoeveel liter je verbruikt op 100 km. Dit zijn maar waarden bij benadering. Om het echte verbruik te meten moet je bij het tanken de aantal kilometer dat je gedaan hebt delen door het aantal liter brandstof die je gaat tanken tot de tank vol is.

Bijvoorbeeld:
Je komt in het tankstation aan en je hebt 750 kilometer gereden met een volle tank (bij de vorige tankbeurt moet je de tank wel tot het maximum vol getankt hebben).
Als je nu tankt tot de tank vol is en kijkt op de teller en je hebt bijvoorbeeld 52 liter getankt.
Dan is je verbruik: 52 liter / 750 kilometer = 0,0693 liter per 1 km.
Normaal spreekt men van een verbruik per 100 km dus wordt de berekening: 52 liter / 7,5 = 6,93 liter per 100 km.

2 comments:

Sloopauto Inkoop said...

Ik heb me altijd afgevraagd waarom men niet veel meer op LPG rijdt? De prijzen zijn echt ongelofelijk merkbaar met een volle tank LPG & benzine. Je bespaart zo weleens 100euro of meer!

Richelle said...

Ik heb een diesel auto genomen, omdat ik dagelijks ongeveer zo 75km heen en terug moet rijden van mijn werk. Maar ik zal eens wat aantal tips gaan gebruiken om te kijken of het veel scheelt.

Post a Comment