10 tips voor minder stress op het werk - Hoe met stress omgaan

Een leuke job waar we ons goed in voelen, dat willen we allemaal wel. Maar helaas staat werk voor velen synoniem voor stress... Toch kan je dankzij enkele eenvoudige trucs jezelf het leven al heel wat aangenamer maken. Probeer zeker deze tips eens!

Je kan pas echt keuzes maken als je voor jezelf hebt uitgemaakt wat je prioriteiten zijn. Goed werk leveren is ongetwijfeld voor velen belangrijk, maar je mag ook je familie en vrienden niet verwaarlozen. Probeer uit te maken wat jouw prioriteiten zijn en besteed niet teveel tijd aan dingen die niet tot je prioriteiten behoren.

Niemand kan 7 dagen op 7 en 24 uur op 24 presteren! Voorzie tijd in je agenda om te ontspannen en om tot jezelf te komen. Maak een wandeling of een fietstocht, of doe gewoon eens niets. Probeer ook in de file of in de trein de tijd te nemen om wat na te denken en te ontspannen.

Weet je echt niet meer waar je moet beginnen? Maak dan een lijstje van wat je nog moet doen. Plan eventueel wanneer je wat zou kunnen doen, zo hoef je niet bang te zijn om iets te vergeten.

Durf nee te zeggen! Niemand kan op verschillende plaatsen tegelijk zijn. We weten dat het niet altijd gemakkelijk is, en dat je misschien mensen zal teleurstellen, maar zeg 'Nee' als je op een vraag niet kan ingaan. Je kan beter van bij het begin zeggen dat het niet zal lukken, dan dat je op het laatste moment moet afhaken.

Bereikbaarheid is hét modewoord van onze maatschappij. Maar het is niet verplicht om elke seconde van de dag én nacht bereikbaar te zijn. Durf je GSM, Blackberry, laptop en ander verderfelijk materiaal uitschakelen als je echt niet gestoord wil worden. Dat kan in veel gevallen voor een pak minder stress zorgen.

Je verliest veel tijd als je je niet volledig kan concentreren op je werk. Als je de kans hebt om je af te zonderen en op een rustige plaats te werken, maak hier dan gebruik van. Je zal zien dat je veel productiever bent als je niet gestoord wordt door telefoons en mails.

Ook een korte wandeling, al is het maar naar de koffiemachine, of een babbeltje met een collega, kunnen wonderen doen. Zo ben je even weg van je werk en kan je aan iets anders denken.
Je zal zien dat je je achteraf weer veel beter kan concentreren.

Komt er geen einde aan die stapel werk, vraag je dan eens af of je geen hulp kan krijgen van een collega en vraag het dan ook effectief aan die collega. Als iemand je kan helpen, al is het maar een uurtje, vermindert de hoeveelheid werk en zo de werkdruk misschien al aanzienlijk.

Heb je toch wat tijd vrijgemaakt voor je familie of vrienden, zorg dan ook dat je niet de hele tijd met je hoofd bij het werk zit. In je vrije tijd moet je ontspannen. Probeer jezelf te verbieden om nog aan dat stresserende project te denken. En durft dan ook uw GSM uit te zetten.

Werken moet u doen tijdens de werkuren, de rest van de tijd mag u zelf indelen. Het is geen verplichting om bereikbaar te zijn na uw werkuren. Ook al wordt dit van u verwacht of deels opgelegd.

Zoek een leuke hobby en zorg ervoor dat u zich 's avonds niet verveelt, want dan is de kans groot dat je toch uw mails nog vlug even gaat lezen. Men is het woord soms al eens vergeten maar ontspanning is even belangrijk als werken. Tegenover een hoeveelheid werk MOET er een hoeveelheid ontspanning staan. De ene persoon heeft minder ontspanning nodig dan de ander (dit heeft misschien al te maken met een minder stresserende job). Je hoeft hierbij helemaal niets. Je kunt bijvoorbeeld voor de televisie hangen, luieren, naar de bioscoop, gaan shoppen of met de vrienden naar de kroeg of een wandeling in de natuur, tekenen, een gedicht schrijven uw vrienden een grappige mail versturen....

Leidinggevenden hebben vaak minder stress
Hoe hoger iemand zit in de hiërarchie van een organisatie, des te meer positieve gevoelens hij heeft en des te minder negatieve gevoelens. Dat blijkt uit een test dat de Universiteit Groningen heeft uitgevoerd in samenwerking met het tijdschrift Intermediair. Voor het onderzoek werden 1.672 hoogopgeleiden ondervraagd over hun positieve en negatieve gevoelens op het werk. Iets meer dan 50 procent van de ondervraagde hoogopgeleiden is actief als leidinggevende.
Volgens Frank Walter, onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen, ervaren vooral vrouwen minder stress in een leidinggevende functie. Hij schrijft dat met name toe aan het feit dat de regelmogelijkheden van iemand toenemen. Dat is begrijpelijk. Controle, is op zich een sleutelwoord bij het verminderen en overwinnen van stress. Om het fenomeen flow te kunnen ervaren, moet je in staat zijn om zelf te kunnen bepalen wat je doet. Wie de baas wordt verkrijgt meer grip op situaties verkregen waardoor de kans op stress vermindert. Wie een speelbal is van gebeurtenissen ervaart juist wel stress.

Situaties die teveel stress oproepen, ook tijdens het dagelijks leven
Gebeurtenissen die stress oproepen zijn er dagelijks. Het zijn de vele kleine ergernissen en irritaties zoals het in een rij moeten wachten voor de kassa, de dagelijkse files, te laat komen op het werk, tijdsdruk, falen en de wasmachine die kapot gaat. Wanneer er niet teveel van deze dagelijkse stress is, kunnen wij dit meestal wel aan.
Behalve de dagelijkse stress, kan er ook uitzonderlijke stress optreden zoals de dood van een partner, mishandeling, het verlies van werk of een ongeluk. Herinnerd worden aan een trauma, door een TV programma, boek of film, kan ook heftige emotionele reacties oproepen. Vrijwel niemand kan dit soort stress zonder problemen aan. Dit omdat deze gebeurtenissen mensen persoonlijk raken.

Oog hebben voor waarschuwingssignalen die wijzen op teveel stress
Heb oog voor waarschuwingssignalen die wijzen op teveel stress en vermijd of verander de situaties die teveel stress oproepen indien dit enigszins mogelijk is.
Waarschuwingssignalen die wijzen op teveel stress worden stressreacties genoemd. Deze reacties komen niet alleen voor op het werk maar ook tijdens de rest van het dagelijks leven.

Hier volgen enkele reacties die soms toch al ver gaan:
- misselijkheid
- hartkloppingen
- uitputting
- zich terugtrekken uit sociale contacten
- slaapstoornissen
- veranderde eet- drink of rookgewoonten
- nachtmerries
- overdreven uitbundigheid
- concentratieproblemen
- extreme zwijgzaamheid
- flashbacks
- labiliteit
- niet meer kunnen genieten
- schuldgevoelens
- sterke stemmingsschommelingen

Ander artikel die te maken heeft met stress: Wij zijn gemaakt voor vakantie!

bronnen: ArchiVision Directory - www.stepstone.bearendlandman.wordpress.com

No comments:

Post a Comment

Copyright: byWM