Search trough the ArchiVision Directory:

Het ideale katoor (zit ik goed?) - Ergonomie op het werk

Afbeelding van een persoon aan een bureau voor een computerscherm
Zo ziet de ideale houding aan de computer eruit.
Vele mensen werken op kantoor maar weten niet hoe je op een juiste manier achter een bureau plaats neemt. Een goede bureauopstelling kan uw werkcomfort aanzienlijk verhogen en vervelende medische klachten voorkomen. Hier leest u hoe het moet, dit aan de hand van vijf praktische tips.

De bureaustoel
De stoel is aangepast aan de lichaamslengte of de stoel is in de hoogte verstelbaar. Eventuele armleuningen moeten eveneens aanpasbaar zijn. Bij de optimale stoelhoogte vormen de bovenbenen een horizontale lijn. De onderbenen staan in een hoek van 90 graden ten opzichte van de bovenbenen. De armleuningen staan op gelijke hoogte met het blad van het bureaumeubel.

Het bureaumeubel
Om te controleren of de werkhoogte van uw bureau optimaal is, legt u de onderarman horizontaal op het werkblad, terwijl u op uw bureaustoel zit. In de ideale situatie vormen de boven- en onderarmen een hoek van 90 graden. Het werkblad van uw bureau moet breed genoeg zijn om tussen de computer en uw ogen minstens 50 tot 70 cm afstand te kunnen laten (afhankelijk van de schermgrootte).

Het computerklavier
Plaats het computerklavier bij voorkeur vlak of slechts licht hellend, en voorzie de nodige ruimte om polsen en voorarmen te laten rusten. Het klavier staat op ideale hoogte indien de ellebogen bij mooi rechte shouders een hoek van 90 graden vormen, en wanneer armen, polsen en handen in één rechte lijn lopen. De polsen, vingers, armen en schouders worden in deze houding minimaal belast.

De verlichting
Om hinderlijke lichtreflectie te voorkomen plaatst u het bureaumeubel bij voorkeur dwars ten opzichte van het raam en op een zo groot mogelijke afstand van het raam. Kies ook voor een onrechtstreekse, bij voorkeur afgeschermde kunstverlichting die niet reflecteert in het computerscherm en evenmin in de ogen schijnt.

Het computerscherm
Plaats het computerscherm recht voor u, met de menubalk op ooghoogte, en op een afstand van 50 tot 70 cm (afhankelijk van de schermgrootte). Deze opstelling laat u toe zowel hoofd, nek als rug mooi recht, in de minst belastbare positie te houden.

Zaken waarmee je rekening moet houden voor verantwoorde werkplek en werkhouding
Een goede lendesteun is onontbeerlijk.
Stel de armsteunen in op ellebooghoogte.
Stel de stoelhoogte zo in dat elleboog, armsteun en toetsenbord op één hoogte staan.
Stel, indien mogelijk, de tafelhoogte zo in dat de voeten gemakkelijk op de grond steunen.
Gebruik een voetensteun indien de tafel niet laag genoeg kan worden ingesteld.
Plaats de documenthouder tussen beeldscherm en toetsenbord.
Stel het beeldscherm zo op dat de onderkant van het beeldscherm net boven de documenthouder uitkomt.

Uw ideale werkhoogte bepalen
Zet u neer in een correcte zithouding op uw stoel die vooraf op de juiste hoogte ingesteld is.
Plooi uw onderarmen tot een hoek van 90° in de elleboog.
Laat de afstand tussen de elleboogpunt en de bodem meten.
De ideale werkhoogte ligt 3 tot 5 centimeter boven deze afstand.
Dit is de beste hoogte voor een aanpasbare bureau. Indien je uw bureau niet kunt aanpassen dan is het hoog tijd om te investeren in aanpasbare bureau's en bureaustoelen.

Bal als bureaustoel
In vele kantoren zijn er nu ook al vergaderingen waar mensen op een grote bal moeten gaan zitten. Dit zou uw lichaam in beweging houden en er voor zorgen dat je automatisch recht gaat zitten.

Verstelbare bureaumeubels
Vele professionele kantoormeubels zijn nu zodanig gemaakt dat je de hoogte, de schuinte en andere zaken perfect kunt gaan aanpassen om zo een ideale werkhoogte creeëren volgens de persoon die het bureaumeubel zal gebruiken.

Al rechtstaand bureauwerk verrichten
Er zijn tegenwoordig ook kantoormeubels waar je al rechtstaand uw werk kunt gaan doen. Dit heeft als voordeel dat je net iets meer in beweging bent wat uw gezondheid ten goede komt. Wissel je dit af met af en toe zittend te gaan werken heb je meer afwisseling in uw job.

Geen vaste plek meer op het werk
Bewegen en mobiele werkplaatsen
In vele kantoren heeft tegenwoordig niemand nog een vaste plek. Zo kan iemand in de morgen plaats nemen op een plaats dat verschild van de dag er voor. Er kan zelfs tijdens de uren gewisseld worden. Dit heeft als voordeel dat je ook eens naast andere personen kunt gaan zitten wat dan weer het sociale aspect bevorderd daar er afwisseling van personen waarmee je kunt communiceren of samenwerken.

Stilzitten = Roken
Specialisten zeggen ons wel eens dat de hele dag stilzitten op een stoel uw gezondheid even erg schaadt als iemand die elke dag een pakje sigaretten rookt. Of dit al wetenschappenlijk bewezen is weten wij niet maar het moet gezegt dat de Grieken en de Romeinen dit eigenlijk als eeuwen geleden ook al wisten. Eén van hun uitspraken 'Mens sana in corpore sano ' wat betekend 'Een gezonde geest in een gezond lichaam'. Indien je echt niet anders kan dan de hele dag vastgeklusterd te zitten op uw stoel omdat uw beroep niets anders toelaat dan is het goed om weten dat je na het werk best wat gaat bewegen om de schade wat te beperken. Je kunt al heus wat bewegen als je uw auto wat verder parkeert van het werk zodat je verplicht bent om 's morgens en 's avonds van de auto naar het kantoor te wandelen en omgekeerd. Een wandeling door het park op weg naar de bus kan ook al wonderen verrichten. Bewegen is niet alleen goed voor de fysische eigenschappen van het lichaam maar ook voor uw mentale gezondheid. Tijdens een wandeling of een fietstochtje kun je er voor kiezen om eens alles op een rijtje te zetten of om simpelweg uw hoofd eens leeg te maken. Ook sporten na het werk helpt uw gezondheid vooruit.

Tussendoor bewegen
Van tijd tot tijd even stoppen met werken en af en toe de benen strekken of wat bewegingsoefeningen doen naast uw bureau houdt niet alleen uw fysiek op peil maar ook uw mentale welzijn. Er eens tussenuit zijn zorgt er ook voor dat je je daarna veel beter kunt focussen als je het werk hervat.

Met dank aan IKMO, preventieadviseur ergonomie Mark Houtekiet, Sint-Clarastraat 48 bis, 8000 Brugge, telefoon: 050 / 44 06 92, fax: 050 44 07 58.
Uit: Zelfstandig Ondernemen (11 april 2000) uit de rubriek: ZO Praktijk

1 comment:

Bibi Oosterling said...

Goed overzicht. Het is inderdaad belangrijk dat alles op elkaar is afgestemd. En natuurlijk elk uur even bewegen: koffie halen, een rondje lopen, etc. Volgens mij wordt dit nog vaak vergeten.

Post a Comment